Ръстът в инвестиционното банкиране на Morgan Stanley затвърждава съживяването на финансовия сектор на Уолстрийт, тъй като печалбите на банката през третото тримесечие надхвърлят очакванията на анализаторите.

Таксите от инвестиционно банкиране скачат с 56% спрямо предната година, което е най-големият скок сред големите банки, до близо 1,4 млрд. долара.

Повишаването на инвестиционното банкиране и засилването на търговията са помогнали на Morgan Stanley да увеличи нетната си печалба с 32% спрямо предходната година до 3,2 млрд. долара.

Резултатите затвърждават широкото възстановяване на дейността на най-големите банки на Уолстрийт. Таксите за инвестиционно банкиране и приходите от търговия с акции също са скочили в JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs, Bank of America и Citigroup.

Ръководителите на тези банки са оптимистично настроени, че началото на цикъла на намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв - който миналия месец намали основния си лихвен процент с 50 базисни пункта - ще означава повече сделки в близко бъдеще.

„Компанията отчете силно трето тримесечие в конструктивна среда в целия ни глобален обхват“, пише в изявление главният изпълнителен директор на Morgan Stanley Тед Пик, като се позовава на „динамиката на пазарите и бизнеса“.

Общите й нетни приходи в размер на 15,4 млрд. долара са нараснали с 16%. Приходите от търговия с фиксиран доход и акции скачат с 13% до 5 млрд. долара.

Акциите на компанията се повишиха с повече от 3% в ранната сутрешна търговия. Акциите на Morgan Stanley от началото на януари надхвърля 19%, изоставяйки от скока на други конкуренти от големите банки.

Друг светъл лъч е доброто представяне на Morgan Stanley в областта на управлението на благосъстоянието, което предоставя финансови консултации на лица с по-висока нетна стойност.

Нетните нови активи в това звено са нараснали с 79% спрямо предходната година и с 76% спрямо последното тримесечие до 64 млрд. долара. Приходите на банката възлизат на 7,3 млрд. долара, което е 13,5% увеличение в сравнение с миналата година и 7% увеличение спрямо последното тримесечие.

Откакто бе обявено, че Пик ще заеме мястото на дългогодишния главен изпълнителен директор Джеймс Горман, акциите на Morgan Stanley се представят по-добре от основните борсови индекси. За този период ръстът е 57%. Горман планира да се оттегли от ролята на изпълнителен председател в края на тази година.

„Нашето ръководство продължава да се фокусира върху постигането на устойчив растеж и реализирането на дългосрочна възвръщаемост за нашите акционери“, допълва Пик в съобщението.