Германските компании се борят да получат финансиране от банките, а целта става все по-трудна на фона на продължителния спад в местната икономика в последната година.

Такива са изводите на базирания в Мюнхен мозъчен тръст IFO Institute.

Организацията съобщи, че индикаторът за кредитна въздържаност, който измерва достъпа на компаниите до банкови заеми, е на най-високото си ниво от седем години.

По-конкретно, 32,9% от около 2000 анкетирани предприятия съобщават за рестриктивно поведение от банките през септември. Това е увеличение спрямо 27,1% през юни, отбелязва Euronews.

Ако разгледаме резултатите по сектори, индексът рязко се повишawa сред доставчиците на услуги (от 27,0% до 35,7%) и сред промишлеността (от 26,2% до 34,3%).

„Липсата на поръчки в много сектори кара банките да се вглеждат по-внимателно в кредитните проверки. Тъй като предприятията в Германия инвестират малко, би било добре те да могат да получават по-лесно кредити.“, коментира проф. Клаус Волрабе, старши икономист в IFO.

Някои сектори твърдят, че през септември все пак е било по-лесно да се осигури финансиране.

Показателят за строителните компании спадна (от 32,2% на 20,7%), както и общият показател за предприятията за търговия на едро (от 24,6% на 23,2%) и за търговията на дребно (от 30,0% на 27,0%).

Лъч надежда от ЕЦБ

„Германската икономика се намира в продължителен спад повече от година. Съществува значителна несигурност, свързана както с краткосрочните, така и с дългосрочните бизнес модели, а това създава порочен кръг.“, заяви пред Euronews Бенджамин Борн, професор по макроикономика във Франкфуртското училище по финанси и мениджмънт.

„Компаниите се колебаят да инвестират, а банките са също толкова предпазливи при отпускането на кредити. Лъч надежда се крие в очакването, че ЕЦБ ще продължи да облекчава паричната политика в четвъртък и евентуално през следващата година, което може да помогне за подобряване на финансовите условия.“, допълни той.

Когато компаниите имат затруднен достъп до банкови кредити, това ограничава бизнес инвестициите и създаването на работни места, което може да се отрази негативно на икономическия растеж.

Ако на заседанието този четвъртък ЕЦБ реши да намали лихвените проценти, заемите ще станат по-достъпни за бизнеса. В допълнение към това по-ниските разходи по тях могат да стимулират икономическата активност, създавайки по-сигурна среда за кредитиране от банките.

Рискова среда

Миналата седмица министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек обяви, че тази година се очаква икономиката да се свие с 0,2%, което ще отбележи втора поредна година с подобна тенденция.

Макар че Германия беше силно засегната от скока на цените на енергията в Европа и слабата китайска икономика, за сегашните проблеми могат да бъдат обвинени по-дългосрочни, структурни предизвикателства.

По-специално, инфраструктурата е недостатъчна, населението застарява, а производителността е ограничена от прекомерната бюрокрация, допълва Euronews.

„В настоящия икономически контекст не е изненада, че банките ограничават предлагането на кредити за компаниите в Германия“, кoментира Матиас Майер, доцент по икономика в Университета в Манхайм.

„При липсата на стабилизационна политика икономическите спадове съвпадат с увеличаването на неизпълнението на корпоративни кредити, което поставя банките в трудна ситуация и обяснява ограниченото им предлагане на кредити.“

„Рефинансирането на дълга може също така да направи кредитирането по-рисково, а компаниите по-уязвими, тъй като за много от тях ще нараснат разходите за погасяване на съществуващите заеми. Друг фактор е големият размер на дългосрочния дълг, натрупан през дългия период на исторически ниски лихвени проценти, предхождащ 2022 г. Голяма част от този дълг ще бъде изплатена в среда със значително по-високи лихвени проценти“, допълва Майер.