Според Goldman Sachs златото може да се сблъска с малък краткосрочен спад, ако Федералният резерв избере само 25 базисни пункта намаление тази седмица, но впоследствие металът ще се повиши до пореден рекорд, подпомогнат от нарастващите потоци в борсово търгувани фондове.

„Намаляването на лихвените проценти от страна на Фед е на път да върне западния капитал в ETF-ите за злато - компонент, който до голяма степен отсъстваше от рязкото рали, наблюдавано през последните две години“, казват в доклад анализаторите Лина Томас и Даан Струйвен, потвърждавайки прогнозата на банката за скок до $2700 за тройунция до началото на следващата година.

Благородният метал е една от най-силно представящите се основни суровини през тази година, като поскъпна с около една четвърт и достигна последователни рекорди, тъй като централните банки увеличават покупките, а търговците очакват преминаването на Фед към облекчаване на паричната политика. Инвеститорите остават разделени по въпроса дали централната банка на САЩ ще започне цикъла на облекчаване тази седмица с намаление от половин пункт или - както очаква Goldman Sachs - с по-скромно от 25 базисни пункта.

„Въпреки че виждаме известен тактически спад в цените на златото при базовия сценарий на нашите икономисти за намаление от 25 базисни точки от Фед в сряда, очакваме постепенно увеличаване на притежаваните ETF - а оттам и на златото - от цикъла на облекчаване на Фед“, добавят анализаторите.

„Тъй като притежанията на ETF се увеличават само постепенно с намаляването от Фед, този ръст все още не е напълно оценен.“

Глобалните притежания на ETF-и, обезпечени със злато, се възстановяват през последните месеци, след като в средата на май потънаха до най-ниското си ниво от 2019 г. насам, по данни на Bloomberg. Въпреки устойчивия ръст на златото, те остават по-ниски от началото на годината и с около 25% под пика, достигнат по време на пандемията през 2020 г.

Тъй като ETF-ите са обезпечени със златни кюлчета, притокът „намалява физическото предлагане на злато, налично на пазара“, казват анализаторите.

Спот златото за последно се търгуваше без съществена промяна на ниво от $2 585 за тройунция. Среброто - което може да проследява движенията при по-скъпия благороден метал - се повиши към $31 долара за тройунция, като поскъпва за седми ден и е на път да постигне най-дългата серия от ръстове от 2019 г. насам.