Не е изненадващо да чуем, че очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв стоят зад последното рали на златото до рекордни нива. Притесненията от рецесия – за каквато Фед може да даде сигнал, ако намали лихвите по-агресивно – повишават привлекателността на благородния метал, пише MarketWatch.

Златото обаче може да докаже своята стойност като защита срещу всякакви метеорологични условия и срещу каквото и да се случи след това, дори ако централната банка предприеме неочакван ход, казва пред MarketWatch Брайън Лъндин, редактор на Gold Newsletter. Той казва, че глобалните портфейли все повече добавят разпределения в злато, тъй като металът може да се справи добре и в двата сценария – и ако Фед намали с традиционните 0,25%, и ако бъде принуден да намали лихвите с повече, давайки сигнал с това за рецесия.

Златото се повиши в четвъртък, дори когато акциите на Уолстрийт падаха в ранната търговия, а доларът се повиши, и поскъпна още повече, когато акциите се възстановиха и индексът на долара DXY падна, посочва Лъндин.

В петък фючърсите на златото за декември на Comex добавиха $30,10, или 1,2%, установявайки се на $2610,70 за унция, след достигнат рекорден връх в рамките на деня от $2614,60. Цените се повишават с 3,4% за седмицата, отбелязвайки 34-ия най-висок сетълмент за всички времена за годината.

Импулсът, идващ от западните пазари преди предстоящото намаление на лихвените проценти в САЩ, засега е краткосрочният двигател на цените на златото, казва Джо Каватони, старши пазарен стратег в Световния съвет по златото, в коментар за MarketWatch.

Каватони смята, че въпреки че въздействието на очакваните намаления на лихвите може да се види в покачващите се цени на златото, това въздействие „все още не е напълно отчетено“.

Каватони посочва още, че Световният съвет по златото наблюдава „всички форми на търсене на злато“ на глобално ниво.

Търговската асоциация следи потоците от бижута в Азия, за да анализира как се задържа търсенето на инвестиции в този регион, обяснява той. Тя също така оценява други фактори, които стимулират търсенето от страна на западните инвеститори, включително предстоящите избори в САЩ, които вероятно добавят несигурност, и златото, което служи като хедж срещу „рискове от непосредствени събития“.

В световен мащаб търсенето от страна на централните банки остава основен двигател, като покупките достигат 14-годишни върхове през 2022 г. и 2023 г., „също подкрепени от продължаващите опасения относно базираните в долари активи и инфлацията“, казва Каватони.

Освен търсенето от централните банки, трейдърите изглежда предпочитат една форма на инвестиране в злато пред друга.

Настоящото насочване към златото остава „ограничено до спекулативна търговия с договори за деривати, а не до физически кюлчета“, посочва Ейдриън Аш, директор на изследванията в BullionVault.

Инвеститорите се възползват от най-новите исторически върхове на златото в долари, евро и британски лири, като това е свързано повече с намаляването на лихвения процент от Фед следващата седмица, отколкото с геополитическото напрежение, смята той.