За някои шефове силната работна етика или желанието за непрекъснато учене са най-добрите качества на служителите. Ким Вакарела, главен изпълнителен директор на Bogg Bag, е по-малко конвенционална: трябва да обичате да се забавлявате, ако искате да работите със създателката на култовия бранд за водоустойчиви плажни чанти и аксесоари.

Стартирала през 2008 г., компанията на 54-годишната Вакарела е продала общо над 3 милиона чанти и се очаква да донесе $100 милиона приходи тази година, казва тя пред CNBC Make It.

Преди да създаде бизнеса си, Вакарела над 20 години работи в компания за кредитиране на недвижими имоти. Тя обаче често жонглира с две или повече работни места, като е била и аниматор на детски рождени дни, за да си осигури допълнителен доход.

Едва след старта на Bogg Bag тя наистина успява да намери удовлетворение в работата, казва Вакарела. Тя отдава успеха си на своите 50 служители, които често се шегуват, докато работят.

Всичко това насърчава приятелството и подобрява цялостната офис култура. „Колегите си сътрудничат, за да изпълняват задачите по-ефективно. Ако не се вписвате в тази култура, това е червен флаг за мен“, казва тя и добавя: „Обикновено мога да разбера дали притежавате такива качества в рамките на минути. Искам да сте весели, докато сте тук.“

Ако по време на интервю за работа отговаряте на въпросите бодро и с положителна нагласа, Вакарела е по-вероятно да гравитира към вас, отколкото към някой, който създава впечатлението, че иска просто да държи главата си наведена над задачите, казва още тя пред CNBC Make it.

Служителите с ведър нрав имат положително въздействие върху креативността, взаимоотношенията, производителността и психичното здраве, според проучване от 2023 г. на Националния централен университет на Тайван, в което участват 508 работници.

С други думи, настроените оптимистично шефове, които умеят да се забавляват, често извличат максимума от хората си. Ето защо и други изпълнителни директори и бизнес лидери, включително Барбара Коркоран, имат подобна нагласа.

„Поставям забавлението преди всичко“, каза тя във видео в TikTok, публикувано през юни. „Когато хората се смеят заедно, те измислят нови идеи, защото се отпускат“, добави тя.

Този вид мислене не трябва да се бърка с токсичната позитивност, която кара хората се чувстват принудени винаги да гледат оптимистично на нещата. Това може да означава да вярвате, че трябва да потискате негативните чувства, за да запазите работата си.

Никой не може да бъде „най-щастливият човек всеки ден“, казва Вакарела. Да се преструвате, че сте ентусиазирани и весели през цялото време може да доведе до безпокойство, депресия и неадекватно поведение с течение на времето, показват изследвания.

Вакарела иска служители, които могат да ѝ помогнат да създаде ангажирана и приятна, но продуктивна фирмена култура. Това означава и да се чувстват комфортно да говорят за проблем, който ги притеснява, позволявайки на мениджъра да предложи подкрепа, преди той да се задълбочи и влоши.

За Вакарела бързото изглаждане на тези проблеми улеснява връщането към същината на културата на нейната компания, която тя описва с четири думи: „Продължете да се забавлявате“.