Убийството на лидера на Хамас Яхия Синуар е най-символичното постижение на Израел във войната, която води срещу палестинската групировка.

Според дипломати и анализатори това не означава непременно край за Хамас или - само по себе си - на опустошителната война в Газа.

В четвъртък вечерта, когато Бенямин Нетаняху се обърна към израелската общественост, премиерът потвърди това. Убийството на Синвар - ръководителят на нападението от 7 октомври 2023 г. - е „важен момент“ във войната, каза той.

Но Нетаняху продължи, че боевете няма да приключат, докато не бъдат освободени 101-те заложници, които Хамас все още държи в Газа.

„Ще продължим с всички сили до завръщането у дома на всички ваши близки, които са и наши близки“, заяви той в записано видеообръщение. „Това е нашият най-висш ангажимент. Това е моят най-висш ангажимент.“

Въпреки това, дори когато Нетаняху обеща да продължи сраженията, американски дипломати заявиха, че ще започнат нови усилия за прекратяване на войната в Газа, което според тях е най-добрият начин да се предотврати изпадането на Близкия изток в още по-широк конфликт.

„Време е тази война да приключи и да върнем тези заложници у дома“, заяви президентът на САЩ Джо Байдън. „Говорих с [Нетаняху] за това. Ще се разберем какъв е следващият ден. Как да подсигурим Газа и да продължим напред.“

На този фон Ливанската групировка Хизбула заяви в петък, че преминава към нова и ескалираща фаза във войната си срещу Израел, докато Иран обяви, че „духът на съпротива ще се засили“ след убийството на лидера на „Хамас“ Яхия Синуар.

Прозорец за прекратяване на огъня

Една от обсъжданите инициативи предвижда Израел да предложи „пауза“ в офанзивата си в замяна на освобождаването на останалите израелски заложници в Газа, обяснява западен дипломат пред Financial TImes.

Сделката би включвала и гаранция за физическата безопасност на бойците на Хамас, които са освободили заложниците, и възобновяване на преговорите за прекратяване на войната, добавиха те.

Нетаняху изглежда подкрепя различна версия на тази идея в изявлението си, призовавайки бойците, които все още държат заложници в анклава, да ги освободят и да бъдат оставени да живеят - но без да споменава прекратяване на огъня.

През изминалата година Хамас се противопоставяше на всяка сделка, която включваше освобождаване на заложниците без гаранция за прекратяване на войната, опасявайки се, че в противен случай ще се откаже от единствената си карта.

Дали дипломатическият натиск ще има някакъв шанс за успех, зависи отчасти и от това какво ще се случи с Хамас след убийството на Синуар. През изминалата година той беше основният фактор, който вземаше решенията в организацията, както по отношение на войната, така и в преговорите за сделка със заложниците.

Майкъл Милщайн, бивш служител на израелското разузнаване, казва пред FT, че е възможно Синуар да бъде заменен от няколко души. Сред тях са брат му Мохамед, който ще поеме военните операции в Газа, а други членове, базирани в Катар, като Халед Мешаал и Халил ал-Хайя, ще се заемат с политическото ръководство на групировката.

„Бих казал много предпазливо, че може би убийството на Синуар създава възможност за сделка“, казва Милщайн. „На първо място, политическите лидери, базирани в Доха са под влиянието на катарците. И може би те няма да бъдат толкова упорити, колкото беше Синуар.“

Ибрахим Далалша, ръководител на базирания в Рамала мозъчен тръст Horizon Center, отбелязва, че смъртта на Синуар вероятно ще доведе до по-голяма „децентрализация и фрагментация“ в Хамас.

„Ударихте главата, но тялото все още се справя с продължаващата израелска военна операция и става все по-безмилостно в поддържането на контрола си.“

„Все още сме далеч от пълна капитулация и срив. Възможно е новите лидери да са склонни да смекчат условията си спрямо линията, която заемаше Синвар, но само до определен момент - в противен случай те няма да са истинско ръководство на Хамас“, казва Далалша.

Всяко споразумение ще зависи и от това дали крайнодясното правителство на Нетаняху, окуражено от редица военни успехи срещу Хамас и Хизбула, ще сметне убийството на своята цел номер едно за достатъчно, за да обяви „пълната победа“, която многократно е обещавало.

През последните 12 месеца Нетаняху - под натиска на крайно десни политици, от които зависи коалицията му - многократно е осуетявал опитите на посредници от САЩ, Катар и Египет да постигнат споразумение.

В четвъртък вечерта ултранационалистически настроените министри в неговия кабинет отново отхвърлиха всякакво спиране на войната.

„Историческо убийство! Трябва да продължим с всички сили до пълната победа“, пише в X Итамар Бен-Гвир, министър на националната сигурност.

Междувременно министърът на финансите Безалел Смотрич излезе с изявление, в което взриви разговорите „от чужбина за „възможност за спиране на войната“ и се зарече, че кампанията „няма да спре до пълното унищожаване на Хамас“.

Безкрайната война би била пагубна не само за Газа, където израелската офанзива е отнела живота на повече от 42 000 души, според палестински данни, но и за Израел и особено за заложниците, предупреждава западният дипломат.