Intel иска да продаде поне миноритарен дял в своето подразделение Altera в сделка, която ще донесе няколко милиарда долара в брой на изпитващия затруднения производител на чипове, твърдят запознати със стратегията му.

Компанията се стреми към сделка, която да оцени Altera на около 17 милиарда долара. През 2015 г. Intel закупи разработчика на програмируеми логически устройства за 16,7 млрд. долара, припомня CNBC.

След рязък спад в цената на акциите си и продължителна серия от загуби на пазарен дял, Intel се стреми да направи драстични промени. Тази седмица компанията е отправила предложения към редица частни капиталови и стратегически инвеститори относно Altera. Някои от тях са получили възможност да придобият дори мажоритарен дял.

Тази новина представлява рязка промяна в сравнение с предишните коментари на Intel относно Altera. Миналия месец главният изпълнителен директор Пат Гелсингър заяви, че ръководството на Intel счита това си звено за „основна част от своето бъдеще”.

Преди това производителят на чипове разкри, че би могъл да търси начини да осребри бизнеса на Altera чрез първично публично предлагане, вероятно още през 2026 г. Но идеята за външни стратегически или частни капиталови инвестиции би била значително ускоряване на тези планове.

Гелсингър и неговият ръководен екип вече са заявявали, че Intel разбира своята неблагоприятна позиция и работи агресивно за нейното подобряване. Продажбата на дял в Altera би могла да позволи на компанията по-лесно да преследва амбициите си в производството на полупроводници и да увери инвеститорите, че има бъдеще като независима компания. Процесът на продажба идва в момент, когато Qualcomm проявява интерес към придобиването на някогашния си съперник - сделка, която би била подложена на остър регулаторен контрол и би могла да промени облика на полупроводниковата индустрия.

Акциите на Intel спаднаха с 50% тази година, тъй като компанията беше изместена от Nvidia при чиповете за изкуствен интелект и загуби дял от AMD на основния си пазар за персонални компютри и центрове за данни.

От независима компания до звено на Intel

Altera Corporation е водещ производител на програмируеми логически устройства (PLD), най-известен със своята технология Field-Programmable Gate Array (FPGA). Основана през 1983 г., със седалище в Сан Хосе, Калифорния, компанията е пионер в създаването на променливи чипове.

През декември 2015 г. Altera беше придобита от Intel за приблизително 16,7 млрд. долара, ставайки част от групата за програмируеми решения на Intel - Programmable Solutions Group (PSG). Това позволи на някога автономната компания да използва усъвършенстваните възможности на Intel за производство на полупроводници.

Тази интеграция улесни разработването на нови продукти, които комбинират FPGA с ресурсите на Intel, позволявайки създаването на силно персонализирани и ефективни програмируеми логически устройства, пригодени за бързоразвиващи се пазари като центровете за данни и Интернет на нещата (IoT).

Под егидата на Intel, Altera разшири продуктовата си гама, за да интегрира AI възможности в своята технология FPGA. Този фокус върху AI съответства на нарастващото търсене на интелигентни решения за обработка на данни в различни сектори.

През октомври 2023 г. производителят на чипове обяви планове за отделяне на PSG в самостоятелна организация, като възстановяването на бранда Altera се случи в началото на 2024 г. Този преход имаше за цел да засили фокуса върху FPGA технологиите и да се разшири тяхното използване на пазари като AI и облачните изчисления.