Две от емблемите на технологичната ера – Microsoft и Intel – зарадваха с добри новини акционерите си. И ако за софтуерния гигант това не е толкова рядко срещано в последните години, то за някогашния лидер на пазара на чипове определено е събитие.

Обратно изкупуване на акции на стойност 60 млрд. долара

Управителният съвет на Microsoft е одобрил нова програма за обратно изкупуване на акции на стойност до 60 млрд. долара. Технологичният гигант обяви тримесечен дивидент в размер на 0,83 долара на акция - увеличение с 8 цента, или 10%, спрямо предходното тримесечие.

Очаква се компанията да проведе годишното си събрание на акционерите на 10 декември.

През юли Microsoft заяви, че през тази фискална година ще похарчи повече средства за инфраструктура за изкуствен интелект, отчитайки 77,6% увеличение на капиталовите разходи през тримесечието, приключило на 30 юни, което до голяма степен се дължи именно на инвестициите, свързани с AI.

Компанията съобщи за забавяне на растежа на своя облачен бизнес Azure през отчетното тримесечие, но беше категорична, че той ще се ускори през втората половина на фискалната 2025 г.

Големите технологични компании, включително Microsoft и Alphabet (Google), са изправени пред натиска на инвеститорите да покажат възвръщаемост на милиардите долари, които наливат в инфраструктура за изкуствен интелект. Microsoft е една от малкото големи компании, които извеждат приноса на AI в тримесечните си приходи, тъй като повечето играчи на технологичното поле все още не са видели голям тласък от инвестициите в тази посока.

Миналия месец гигантът преструкторира начина, по който отчита резултатите за своите бизнес звена, като прехвърли част от приходите от търсене и реклама на новини към звеното за облачни изчисления Azure.

Сред другите големи технологични компании, Apple представи рекордна програма за обратно изкупуване на акции на стойност 110 млрд. долара през май, след като отчете оптимистични тримесечни резултати.

Акциите на Microsoft се повишиха незначително в следборсовата търговия, но досега са поскъпнали с около 15% за годината.

Intel ще изработва персонализиран чип за Amazon

Звеното за производство на полупроводници на Intel е подписало договор с подразделението за облачни услуги на Amazon за изработване на персонализирани чипове за изкуствен интелект, съобщиха от двете компании - сделка, която се разглежда като своеобразен вот на доверие за производителя.

Главният изпълнителен директор Пат Гелсингър публикува меморандум до служителите, в който обяви, че Intel си е осигурила Amazon като клиент за много милиарди долари, в резултат на което акциите на компанията поскъпнаха с около 8% в продължителната търговия.

Подразделението на Amazon за облачни изчисления AWS вече проектира няколко чипа за използване в центровете си за данни и е наело Intel да опакова поне една версия. Някогашният лидер на този пазар ще използва своя процес 18А - най-усъвършенстваната версия, достъпна за външни клиенти.

В меморандума на Гелсингър се посочват и редица стъпки, които Intel смята да предприеме, за да се съживи, след като миналия месец отчете катастрофални приходи за второто тримесечие.

„Бордът на директорите и аз се съгласихме, че ни предстои много работа, за да постигнем по-голяма ефективност, да подобрим рентабилността си и да повишим пазарната си конкурентоспособност“, пише Гелсингър, цитиран от Reuters.

Сред стъпките, които бордът е решил да предприеме, е продажбата на дял от бизнеса с програмируеми чипове Altera и да спре строителните дейности по проектите си за фабрики в Германия и Полша.

Intel няма да променя плановете си за разширяване на производството в САЩ. Леярският бизнес е от решаващо значение за плана на Гелсингър за обрат на негативната тенденция, който той очерта през 2021 г. До появата на Amazon производителят се затрдняваше да намери важни клиенти, които да обсъжда публично.

Освен всичко друго, по думите на Гелсингър, леярното звено ще бъде отделено в независимо дъщерно дружество, което ще може да приема външен капитал.

Компанията също така предприема няколко стъпки за приоритизиране на основната технология, която стои зад нейните централни процесори (CPU), и реорганизира няколко подразделения, включително автомобилното и това за периферни устройства.

Не на последно място, в понеделник Intel съобщи, че е получила до 3 млрд. долара пряко финансиране по американския Закон за чиповете и науката, като част от програмата Secure Enclave.

Очаква се производителят на чипове да съкрати 15 000 служители през октомври.