Изкуственият интелект се развива във всяка част на живота ни, като вече има постижения и в изобразителното изкуство. За пръв път хуманоидният робот AI-Da ще продава своя картина на търг. Очаква се произведението на изкуството да се продаде за най-малко 120 000 долара. Художественото произведение е портрет на пионера в компютърните науки Алън Тюринг. Това е първото недигитално произведение, създадено от робот, което ще стои наред с картините на известни художници.

AI-Da, чието име е в чест на Ада Лъвлейс с интересна AI добавка, е плод на въображението на британския галерист Ейдън Мелър. Тя е разработена в сътрудничество с експертите по роботика в Engineered Arts и изследователи от Оксфордския университет. AI-Da е представяна като „първия реалистичен робот художник в света“. Човешкото и лице е реалистично, като тя дори крие камери в очите си, което ѝ помага да създава изкуство.

Докато нейната перука и тоалети я карат да изглежда по-жива, в света на изкуството механичните ѝ ръце разкриват жици и болтове, които помагат да твори. Краката на AI-Da не функционират, така че тя трябва да бъде физически премествана на всяко място, където ще рисува.

От дебюта си през 2019 г. AI-Da привлича вниманието на учените с уникалните си портрети, изнася TEDx разговори и печели вниманието на медиите. Нейният стил на рисуване включва фини щрихи, които оформят детайлни изображения както на реални хора като кралица Елизабет II, крал Чарлз III, Пол Маккартни и Били Айлиш, така и на измислени герои.

Въпреки че нейните творби включват до известна степен човешка намеса, AI-Da не притежава съзнание и не е осъзната, както Мелър пояснява, но тя продължава да размива границите между човешката креативност и интелекта на машините. - пишат от ExtremeTech

Портретът на Алън Тюринг, нарисуван от робота художник AI-Da, е в центъра на вниманието на търга. Тази картина е висока 2 метра и е част от поредица, която почита революционния принос на Тюринг към модерните компютри и изкуствения интелект.

Произведението, което носи името „AI God“, беше показано на глобалната среща на ООН AI for Good по-рано през 2024 г. и сега се насочва към Sotheby's за търг.

AI-Da работи с AI, а нейните картини повдигат важни въпроси за границите между създаденото от човека и компютърно генерираното изкуство. През 2022 г. произведение, генерирано от изкуствен интелект, спечели първо място в конкурс, което породи дебата дали творенията на AI трябва да се считат за законно изкуство. Оттогава AI е спорна тема в света на изкуството, като някои общности дори забраняват генерираните от AI изображения и отказват да добавят AI инструменти към платформите си.

Според уебсайта на AI-Da, нейният създател Мелър обяснява, че ролята ѝ като художник-робот е много уместна в днешния свят. С възхода на AI инструменти като онлайн аватари, чатботове и виртуални асистенти като Alexa и Siri, AI-Da привлича вниманието към връзката между нашите цифрови и физически светове. Тя показва как тези технологии размиват границите на идентичността, понякога затруднявайки разграничаването кое е истинско и кое изкуствено.