Половинчасов масаж на цяло тяло, с отпускащ и възстановяващ ефект. Кой би отказал подобно удоволствие?

Но това, което предлага ila Only Spa в луксозния хотел Lotte New York Palace не прилича на обикновено СПА преживяване.

Масажът се извършва не от специалист, а от машина – по-конкретно робот с изкуствен интелект, предоставен от Aescape, базирана в Ню Йорк компания за роботика в ежедневието, разказва CNBC.

Предприемачът Ерик Литман основава Aescape през 2017 г., след като получава прищипване на дисков нерв в областта на врата, което според него се дължи на честите полети със самолет.

По думите му, прекарвал толкова време в облаците, че в продължение на месеци се нуждаел от ежедневен масаж. Което го накарало да се замисли: Има ли по-добър вариант за хора като него, които се нуждаят от редовни масажи, да не посещават непрекъснато СПА центрове?

Литман си осигурил финансиране от 80 млн. долара и прекарал седем години в научноизследователска и развойна дейност, преди през март да пусне първия в света персонализиран масажен робот.

Lotte New York Palace е първият хотел, който си партнира с Aescape; наема машината и дебютира с процедурите на 18 юли. Роботът е достъпен и в избрани фитнес зали на Equinox в Ню Йорк, както и в Press Modern Massage на Union Square.

Но това е само началото. Aescape планира да стартира безброй партньорства по-късно тази година, казва Литман.

Тристина Дамико, директор на СПА центъра на хотела и лицензиран масажист, заяви, че Aescape е подходящ за 900-стайния Lotte New York Palace, който привлича бизнес и туристически ориентирани клиенти.

Откакто роботът е пуснат в действие, са резервирани срещи с различни хора, включително гости на хотела и нюйоркчани, които живеят или работят в Мидтаун Манхатън. Те често си записват сеанси в обедните часове, тъй като масажите са без масла.

„Това е бърз начин за презареждане“, казва Дамико.

Литман допълва, че предоставянето на възможност за резервиране на масажи при поискване ще запълни празнината на световния уелнес пазар - икономика, която се очаква да достигне 7,4 трилиона долара до 2025 г., според Глобалния институт по уелнес, базирана в САЩ организация с нестопанска цел.

„Започнах да проучвам причините, поради които хората се подлагат на масаж, и с изненада установих, че повечето искат да поправят нещо в тялото си“, казва той. „Много хора искаха повече специфичност - повече натиск тук, по-малко внимание там и имаха проблеми с постигането на това точно по начина, който работи за тях.“

Недостигът на масажисти в постоянно разрастващата се индустрия също допринася за основаването на Aescape, казва Литман, въпреки че признава, че двете неща са много различни.

Терапевтите се различават по стил и умения, но роботът има за цел да възпроизведе едно и също преживяване при всяко посещение. Той съхранява данните на клиентите, които могат да бъдат намерени на всяка машина.

„Ние запазваме физическите предпочитания. Идеята е, че изграждаме масаж, който ви опознава с течение на времето.“, допълва предприемачът.

За тези, които се чувстват неудобно да се съблекат пред непознат, Aescape решава проблема. Този масаж е с дрехи.

Aescape обаче се фокусира само върху гърба, така че за съжаление няма масажи на краката или стъпалата.

За начало, сензорите сканират тялото – предполага се, че системата улавя 1,2 милиона точки данни, за да картографира мускулната структура на потребителя - преди футуристичните ѝ ръце да започнат да се движат нагоре-надолу по гърба с последователно успоредно движение.

Приспособленията, макар и твърди на допир, са топли. Екранът показв всяка стъпка от масажа и позволява да се контролира натискът. Може да спрете робота на пауза, когато имате нужда от почивка.

Aescape е от полза най-вече за клиенти, които търсят кратки и гъвкави СПА процедури. Роботът би могъл да се хареса и на търсещите по-достъпни масажи, които са лесни за резервиране – това става чрез приложение. Цената е 75 долара за 30-минутен масаж в Lotte New York Palace.