Влизате в гигантска дъбова вана с вместимост 1000 литра.

Над нея внимателно ви гледа портрет на един от най-великите учени в историята – датският астроном от 16-ти век Тихо Брахе.

През това време, специално обучен персонал ловко върти дървени черпаци, пълни с ключови елементи за ваната ви, като хмел, който облекчава стреса и отваря порите, и бирена мая, която съдържа витамин В и има подмладяващ ефект. Да не забравяме и малца – още едно средство за пълна релаксация.

Такава е атмосферата в Chateau Spa Beerland, един от най-величествените бирени СПА центрове в Чехия – страната, която през 80-те години на миналия век дава началото на тази своеобразна модерна уелнес тенденция.

Центърът се намира в елегантна сграда, част от националното културно наследство на страната и носи името U Zlaté Hrušky (При златната круша) в Прага - това е мястото, където Тихо Брахе е живял и работил от 1599 г.

Днес кабините на бирения СПА център предлагат привличащи вниманието декоративни елементи - от витражи до астрономически стенописи, разказва BBC.

До ваната има гигантско легло от слама, което представлява традиционно чешко допълнение към преживяването с хмеловата гореща вана.

След къпането бодливото легло има за цел да стимулира допълнително кожата чрез грапавостта на сламата - по същия начин, по който любителите на скандинавските сауни могат да удрят кожата си с клонки - и също така може да осигури усещането за допир до нещо естествено.

Бирената вана завършва с няколко халб бира. Не просто някаква стара бира - това е нефилтрирана първокласна чешка бира, която, тъй като все още съдържа пълен набор от ключови съставки като дрожди, е по-„жива“ и запазва качества като високо съдържание на витамини. А чехите познават бирата си. Те са нация, която консумира два пъти повече на глава от населението от втората по консумация в света – Австрия.

В случай, че смятате, че наливането на висококачествена бира във ваната е разхищение, наблизо има удобни кранове с безкрайно количество бира.

Освен това, може да натиснете бутона за джакузи, за да пуснете мехурчетата във ваната.

Докато въздухът се изпълва с аромати на бира, си наливате чаша вкусна тъмна Krušovice и похапвате парче бирен хляб, за да потънете в размишления за ефектите от биреното СПА преживяване.

Уелнес тенденция в световен мащаб

Привържениците на това вярват, че съединенията в бълбукащата вана са полезни за кожата, облекчават мускулния стрес и подобряват кръвообращението. Ароматите на хмел пък се смятат за средство за релаксация и подобряване на настроението.

А приятната новост на тази уелнес тенденция води до откриването на бирени СПА центрове по целия свят.

Неотдавна бяха открити такива в Исландия и Испания, а BierBath, който беше открит в края на 2023 г. близо до Балтимор, следва откриването през 2021 г. на Oakwell Beer Spa в Денвър. Тази година ще бъде открит и първият бирен СПА център в Обединеното кралство в The Norfolk Mead в източната част на Англия.

Нарастващата международна популярност на концепцията се дължи на възможността, която тя предоставя, да се обединят два популярни източника на удоволствие: СПА релаксация и бива.

Елиза Оукдън, мениджър на СПА центъра в The Norfolk Mead, предлага още една причина за нарастващото разпространение в световен мащаб. „СПА центровете обикновено се харесват повече на жените, така че си помислихме, че това ще привлече както мъже, така и двойки“.

В Bath & Barley – първият бирен СПА център в Белгия, който отваря врати през 2023 г. в осеяния с канали град Брюж, посетителите имат възможност да персонализират своето преживяване, точно както всеки любител на бирата може да бъде изкушен от различни стилове.

Можете да съставите своя собствена напитка за баня, като изберете различни видове хмел, събрани от наши фермери. Те имат различни есенции, но благотворното им действие е сходно“, обяснява съоснователят Луи Ресюв.

„Вярваме, че сме създали по-луксозно преживяване от някои чешки СПА центрове по отношение на интериорния дизайн, продуктите, които използваме, и историята, която разказваме.“ Това включва опции като съчетаване на гурме храна с белгийска бира. „Ние сме уникални и с това, че предлагаме скраб с хмел във ваната.“

От откриването си през 2022 г. Taaka Beer Spa в Страсбург е пионер в областта на бирените СПА центрове във Франция. „Концепцията предизвика голямо любопитство сред местното население, което доведе до това, че значителен брой хора дойдоха да изпробват центъра“, казва основателката Наоми Крошоу. „Беше очарователно да видим как концепцията беше приета като нов начин за опознаване на бирената култура на региона.“

В сърцето на Чехия има множество бирени СПА центрове, които допълват около половин дузина в столицата - някои, като този в Прага, се намират в неповторима историческа среда. Друг се помещава в национален паметник – къща в стил необарок, наречена U Zlatého Beránka (При златното агне). Първият бирен СПА център в Пилзен пък използва наследството на града, получил право да произвежда бира от крал Вацлав II през XIII век.

В каменните изби на склад за билкови ликьори от XVII в., наречен Schloss Versailles, First Beer Spa предлага новаторски подход към пивоварството в бохемския град Марианске Лазне, чиито прочути традиционни минерални извори съществуват от XVIII в. и привличат известни исторически посетители - от писатели като Киплинг и Гьоте до владетели като германския кайзер и британския Едуард VII.

Реални ползи или рекламен трик

Почти във всеки бирен СПА център се говори за бирени бани, датиращи от хилядолетия - макар че това изглежда е свързано със смесването на историческото съществуване на центровете с това на бирата, без да има доказателства, че двете са се събрали още в древни времена.

В същото време чешките бирени СПА центрове редовно посочват крал Вацлав като редовен любител на бирените бани.

„Това със сигурност не е вярно“, казва Либор Заич, експерт по история на европейското пивоварство в Масариковия университет в Бърно - макар да добавя, че един от кралските Вацлави наистина е станал покровител на чешките пивовари през XIV век.

„Това е маркетингов трик на компаниите, които управляват бирени СПА центрове - предприятия, които са съвременно изобретение... Бирата може и да е била добавяна към баните през Средновековието, както и много други съставки, но със сигурност не с по-дълбок замисъл.“

Възможно е обаче да има по-силен аргумент за ползите от бирен уелнес.

„Бирата се състои от три компонента, които са полезни за кожата: малцови зърнени култури, дрожди и хмел“, казва д-р Синди Джоунс, биохимик в Colorado Aromatics. „Както малцовите зърна, така и дрождите съдържат витамини от група В, които увеличават хидратацията и еластичността на кожата и намаляват хиперпигментацията.“, допълва той.

Хмелът, по-специално, е богат на антиоксиданти с противоракови и противовъзпалителни свойства, и освен това е антибактериално средство с лечебни свойства за кожата. Проучванията показват също, че екстрактите от хмел могат да намалят тревожността, леката депресия и стреса. Дългогодишната история на хмела в народната медицина като средство за подпомагане на съня също се потвърждава от науката.

„Напоследък все повече научно внимание се обръща и на хмела като грижа за кожата“, продължава Джоунс, „Той може да увеличи производството на колаген, за да намали бръчките, както и възпалението на кожата.“

Световният пивоварен гигант Carlsberg реши да се възползва от тенденцията за бирена козметика, като през 2015 г. пусна линия Beer Beauty.

Козметичната чешка марка Manufaktura вече разполага с разширяваща се мрежа от магазини в цялата страна, в които се продават разнообразни продукти, включително соли за вана, съдържащи екстракти от хмел и ечемик.

Но ако ги използвате за вана у дома, няма да получите неограничено количество първокласна бира, вкусен бирен хляб или възможност да лежите на сламено легло - а именно това прави бирените СПА центрове запомнящо се преживяване.