Основните борсови индекси бяха смесени в понеделник, като Dow Jones Industrial Average и S&P 500 загубиха позиции, докато Nasdaq Composite се повиши, след като Nvidia достигна нов рекорд за всички времена.

Dow и S&P 500 паднаха съответно с 0,8% и 0,2%, докато Nasdaq добави 0,3% благодарение на ралито на технологичните акции в края на сесията. Това се случи след като и трите основни индекса се повишиха за шест последователни седмици, най-дългата печеливша серия за годината.

Nvidia, която е фаворит на инвеститорите в AI и захранва по-широкия пазар през цялата година, скочи с 4,1%, за да завърши на $143,71. Другите технологични акции с голяма капитализация бяха предимно по-високи, като Apple, Microsoft, Alphabet и Amazon се повишиха, докато Meta Platforms леко падна.

Сред другите забележителни промени в понеделник, акциите на Boeing бяха сред малкото печеливши в Dow, поскъпвайки с 3,1%, след като производителят на самолети постигна предварително споразумение със синдиката, представляващ механиците, което може да прекрати петседмична стачка.

Акциите на Cigna паднаха с 4,5%, след като Bloomberg съобщи късно в петък, че компанията е възобновила усилията си да се слее със своя здравноосигурителен конкурент Humana. Акциите на Humana паднаха с 2,5%, след като се повишиха с повече от 3% в началото на сесията.

Секторът на жилищното строителство отбеляза най-голям спад в S&P 500, като Lennar и D.R. Horton паднаха над 4%, тъй като доходността на държавните облигации скочи до най-високите си нива от края на юли. Доходността на 10-годишните съкровищни облигации, която е тясно свързана с движенията на ипотечните лихвени проценти, се повиши до 4,19% от 4,08% късно в петък.

Фючърсите на златото се повишиха леко до около 2730 долара за унция, като благородният метал продължава да се търгува близо до рекордно високи нива. Фючърсите на суровия петрол се повишиха с около 1,5%, възстановявайки се от резките спадове миналата седмица. Биткойн падна до около $67 800, след като скочи над $69 000 за една нощ.

Европейските фондови борси закриха първата за седмицата търговска сесия с понижение, като паневропейският Stoxx 600 падна с 0,66%Акциите на застрахователните компании поевтиняха с 1,1%, докато книжата на . компаниите от сектора на добива на петрол и природен газ поскъпнаха средно с 0,6%.