Представянето на американския фондов пазар се променя под повърхността на индекса S&P 500, като финансовият сектор подпомага поддържането на възхода в началото на последния сезон за отчитане на корпоративните печалби.

В петък S&P 500 се повиши до 47-ото си рекордно затваряне за 2024 г., като скоча с 23% от началото на годината. Индексът се повиши за шеста поредна седмица, отбелязвайки най-дългата седмична серия от печалби за годината, според пазарните данни на Dow Jones.

Това се случва, докато инвеститорите следят отблизо сезона на финансовите резултати на компаниите за третото тримесечие, който стартира с големите банки по-рано този месец, за улики дали пазарът може да продължи да се повишава. В положителен знак, цикличните области като финансите и промишлеността наваксват, докато инвеститорите започват да се съмняват в лидерството на технологичните акции.

Този вид ротация е „точно това, което искате да видите – тя е жизнената сила на бичия пазар“, казва пред MarketWatch Адам Търнкуист, главен технически стратег в LPL Financial.

Той посочва, че финансовият сектор на S&P 500 регистрира 5% ръст от началото на октомври до петък, като представянето му този месец надминава всички останали сегменти в индекса. Ръстът на S&P 500, чийто най-голям сектор досега бяха технологиите, е 1,8% от началото на октомври.

Акциите на големите банки на Уолстрийт - Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase и Wells Fargo значително побеждават повечето компании от Великолепната седморка от началото на 2024 г. към момента.

Акциите на Goldman регистрират 37% ръст за годината, тези на JPMorgan са нараснали с 32,5%, а на Wells Fargo - с 30,8% (по данни към петък). Тези печалби изпреварват ръстовете на Apple, Microsoft, Amazon и Alphabet които са съответно 22,1%, 11,2%, 24,4% и 17%. Tesla пада с 11,2%.

В краткосрочен план няма да е изненада да видим отдръпване на американските акции след скорошното рали, казва Търнкуист, но добавя: „в по-дългосрочен план виждаме малък риск бичият пазар да се измори“.

Следващите няколко седмици пазарите ще бъдат дълбоко свързани с корпоративна Америка, като сред големите компании, които ще отчетат своите тримесечни печалби, са Boeing, Coca-Cola, General Motors, Verizon Communications, Tesla.

Фондовият пазар в САЩ се повиши до рекордно високи стойности, въпреки че инвеститорите имаха много причини за безпокойство, включително потенциални изблици на инфлацията, битките в Близкия изток, войната между Украйна и Русия и несигурността около президентските избори в САЩ в началото на ноември.

Това може да е отчасти причината златото също да се изкачи до поредица от нови рекорди за всички времена през 2024 г.

SPDR Gold Shares, най-големият борсово търгуван фонд, който инвестира директно във физическо злато, е нараснал с над 31% за годината, надминавайки ръста от 23% на S&P 500.