Американските индекси S&P 500 и Dow Jones Industrial Average затвориха петък на рекордно високи нива, регистрирайки най-дългия си седмичен напредък тази година.

Nasdaq Composite се покачи с 0,6%, завършвайки седмицата с повишение от 0,8%. S&P 500 напредна с 0,4% и добави 0,9% за седмицата. Dow се отърси от ранната слабост в петък, за да постигне ръст от 0,1% за деня и скок от 1% за седмицата.

Всеки от индексите се покачва в продължение на шест последователни седмици.

Акциите на Netflix скочиха до исторически връх, след като тримесечните резултати на стрийминг гиганта надминаха прогнозите. Компанията съобщи, че приходите са нараснали с 15% през тримесечието, а нетният доход се е увеличил с около 40% до над 2 милиарда долара.

Акциите на Apple също се повишиха на фона на докладите, че новият iPhone 16 се продава по-добре в Китай, един от ключовите пазари на Apple, отколкото неговия предшественик.

Акциите на CVS Health се понижиха, след като фармацевтичната и застрахователна компания обяви смяната на главния изпълнителен директор Карън Линч с Дейвид Джойнър, ветеран от CVS, който доскоро управляваше Caremark.

Енергетиката беше единственият сектор в S&P 500, който завърши петък на червено, след като тримесечните резултати на компанията за петролни услуги SLB не оправдаха очакванията. Ръководителите казаха, че по-ниските цени на газа и икономическата несигурност са натежали върху сондажната дейност и капиталовите инвестиции на клиентите.

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации, която се покачи над 4,1% рано в петък сутринта, се понижи леко до 4,08%. Множество икономически данни, сочещи устойчивостта на икономиката на САЩ, повишиха доходността след първото намаление на лихвения процент от Федералния резерв миналия месец.

Фючърсите на златото продължиха да се покачват, достигайки рекордно високо ниво от над 2735 долара за унция. Среброто също удължи ралито си, покачвайки се до почти $34. Биткойн се изкачи до тримесечен връх от близо 69 000 долара.

Европейските фондови борси закриха смесено петъчната търговска сесия, но приключват втора поредна седмица с растеж, стимулирани от възхода на акциите на технологичните компании и производителите на луксозни стоки.

Общоевропейският Stoxx 600 регистрира ръст от 0,19% с най-сериозно покачване на технологичните акции, добавящи 1,98%, следвани от книжата на минните компании с ръст от 1,56%.

Акциите на компаниите от луксозния сектор също поскъпнаха, като собственикът на Gucci – Kering - затвори сесията с ръст от 3,35%.