Силната възвращаемост на индекса Dow Jones Industrial Average от началото на годината означава 72% вероятност кандидатът на демократите, вицепрезидентът Камала Харис, да спечели президентските избори през ноември, пише за MarketWatch пазарният експерт Марк Хълбърт.

Преди два месеца Dow определяше 64% вероятност за победа на Харис. Още по-рано - през май - вероятността за победа на демократите беше оценена на 58%. Увеличенията на вероятностите оттогава се дължат на силата на фондовия пазар. Има статистически значима връзка между представянето на Dow през изборната година и шансовете на действащата политическа партия да задържи Белия дом, отбелязва Хълбърт.

Вероятността от 72% за победа на Демократическата партия е много по-висока от шанса от 43%, който пазарите на електронни фючърси дават в момента (според сайта Election Betting Odds).

Коя мярка заслужава внимание?

Няма ясен отговор. Електронните фючърсни пазари са сравнително ново явление, поради което е рано техните резултати да бъдат смятани за статистически значими. В случая с Dow става дума за данни за над 30 президентски избори, датиращи от края на 1800 г. Хълбърт изчислява, че корелацията между годишната възвръщаемост на Dow до средата на октомври и шансовете за победа на действащата партия е значителна при ниво на сигурност от 97%.

През всички години, в които печалбата на Dow от началото на годината към 15 октомври е била по-голяма от 10% партията, която е на власт, е печелила в 78% от случаите. От началото на 2024 г. към средата на октомври ръстът на Dow е 13,4%.

Когато печалбата от началото на годината е положителна, но под 10%, партията, която е на власт, печели в 60% от случаите.

Когато Dow в средата на октомври е на загуба от началото на годината, шансовете на действащата партия да спечели падат до 42%.

Теоретичната основа за вярването, че фондовият пазар е добър политически предсказател е, че той е чувствителен водещ индикатор за бъдещото представяне на икономиката. Хората са склонни да „гласуват с джобовете си“, коментира експертът.

Някои може би смятат, че тази година е изключение, тъй като потребителските настроения в САЩ са слаби, въпреки че фондовият пазар е силен. Но когато Хълбърт провежда пряк статистически тест на потребителските настроения и фондовия пазар, последният излиза напред като по-добър предсказател на резултатите от президентските избори.

Изводът според анализатора: Индикацията на Dow за това кой ще спечели президентския пост заслужава да бъде взета на сериозно.