Американските борсови индекси претърпяха малка промяна в четвъртък, след като сутрешното рали в сектора на чиповете, подтикнато от солидните тримесечни резултати на TSMC, загуби сила.

Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,4%, за да затвори на рекордно ниво за трети път тази седмица. S&P 500 отвори на рекордно високо ниво, преди да намали печалбите и да завърши без промяна. Nasdaq Composite също застина на нивото си от предишната сесия.

Акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., основен производител на чипове за технологични гиганти като Apple и Nvidia, се повишиха рязко, след като компанията отчете силни тримесечни резултати и предложи оптимистична прогноза за силата на търсенето на изкуствен интелект. Скокът в четвъртък постави TSMC на около 5% от пазарна капитализация от $1 трилион.

Резултатите на TSMC повишиха акциите на други компании, свързани с полупроводници и изкуствен интелект като Nvidia, която стигна рекорден връх в началото на търговията, преди акциите ѝ да се оттеглят малко, и Broadcom. PHLX Semiconductor Index се покачи с около 1%.

Застрахователят Travellers Cos. изстреля Dow до нов рекорд, след като съобщи, че печалбата му се е утроила през третото тримесечие, тъй като приходите от застраховане и инвестиции са се увеличили.

Акциите на Expedia скочиха на фона на съобщенията, че ръководителите на Uber са обмисляли да направят оферта за придобиване, въпреки че в момента не се водят дискусии. Акциите на Uber паднаха. Акциите на Netflix се понижиха преди отчета за печалбите, обявени след затварянето на пазарите.

Доходността на държавните облигации на САЩ се повиши, след излизането на данни за потребителските разходи и безработицата.

Продажбите на дребно в САЩ са се увеличили с 0,4% през септември, малко над очакванията.

Първоначалните молби за безработица за седмицата, приключваща на 12 октомври, възлизат на общо 241 000, с около 20 000 под прогнозите и общия брой за предходната седмица.

Доходността на облигациите се повишава, откакто Федералният резерв започна да намалява лихвените проценти миналия месец, тъй като поредица от силни икономически доклади смекчиха очакванията на Уолстрийт за по-агресивни намаления на лихвените проценти през следващите месеци. Доходността на 10-годишните съкровищни облигации се понижи във всяка от предходните сесии тази седмица, но се задържа над психологически значимото ниво от 4%. В четвъртък се покачи до 4,1%.

Водещите борсови индекси в Европа закриха вчерашната търговска сесия с повишения на основните индекси, след решението на Европейската централна банка понижи лихвените проценти с 0,25 процентни пункта.