Златото се намира в „нова бича фаза“, след като цените отбелязаха още един рекорд, смятат от компанията за управление на активи Sprott Asset Management, подкрепяйки други анализатори, които очакват то да продължи да се изкачва до нови висоти.

„Златото навлезе в нова бича фаза, задвижвана от фактори като покупките на централните банки, нарастващия дълг на САЩ и потенциалния връх на щатския долар“, посочва Пол Уонг, пазарен стратег в Sprott Asset Management, пред CNBC, след като в понеделник цената на жълтия метал се повиши до нов рекорд от 2700 долара за тройунция.

Спот златото в момента се търгува за 2 729,14 долара за тройунция, а фючърсите върху златото - на 2 741,20 долара.

„Нарастващото съотношение на дълга на САЩ към БВП в исторически план води до по-високи цени на златото поради опасения за устойчивостта, девалвацията на валутата и монетизирането на дълга“, продължава Уонг.

Бюджетната служба на Конгреса на САЩ очаква държавният дълг на страната да нарасне от 98% от БВП през 2023 г. до 181% от БВП през 2053 г., което е най-високото равнище в историята.

С увеличаването на дълга правителствата могат да прибягнат до печатане на пари, за да се справят с дефицита, което да доведе до обезценяване на валутата, обяснява още Уонг. Тази ерозия на доверието във фиатната валута засилва привлекателността на златото като надеждно средство за съхранение на стойност.

Цени на златото от началото на годината

Продължаващият инфлационен натиск и трудните макроикономически условия, които тормозят световните икономики, предполагат, че централните банки и инвеститорите са по-склонни да се насочат към благородните метали. По данни на Световния съвет по златото нетните покупки на злато от централните банки през първата половина на 2024 г. са нараснали до 483 тона, което е с 5% над предишния рекорд, поставен през първата половина на 2023 г.

Все по-голям хор от анализатори прогнозира, че цената на златото ще продължи да се покачва до 3000 долара, като някои очакват то да премине кота 2800 през следващите три месеца.

„Цените на златото сега изглеждат по-добре от когато и да било преди“, смята и Майкъл Уидмър, стратег по суровините в Bank of America. „Мисля, че сме по-близо до 3000 долара.“

Според него основни катализатори на това възходящо движение са повишените нива на държавния дълг и нарастващата геополитическа несигурност.

Нарастващото геополитическо напрежение обикновено кара инвеститорите да се насочат към сигурни активи като златото, водени от желанието да се предпазят от рисковете и нестабилността на световните пазари.

Анализаторите на Citi също се придържат към мнението, че златото ще достигне 3000 долара през следващите шест до девет месеца. Според тях ако цените на петрола се повишат поради краткосрочна ескалация в Близкия изток, златото би трябвало да отбележи сериозен ръст. Те посочват, че въпреки спада в търсенето на дребно в Китай през последните три месеца цените на благородния метал все още се представят „изключително добре“, което отразява готовността на купувачите да плащат повече.

Междувременно Вивек Дар от Commonwealth Bank of Australia вижда златото на средна цена от 3000 долара през четвъртото тримесечие на следващата година в резултат на „постоянната слабост на щатския долар“. Той очаква благородния метал да достигне средна стойност от 2800 долара през това тримесечие.