Златото се покачи до исторически връх в понеделник, подхранвано от геополитическото напрежение и намаляването на лихвените проценти на централните банки.

Цената на кюлчетата се повиши с 0,4% до 2732,45 долара за тройунция в ранната търговия в понеделник, което е 40% ръст за последната година. Войната в Близкия изток, съчетана с несигурността относно изхода от президентските избори в САЩ следващия месец, засилиха привлекателността на златото като актив убежище.

„Перспективите за златото са доста оптимистични“, казва пред Financial Times Джони Тевес, стратег по благородни метали на UBS, който има е поставил цел на цената от 3000 долара за тройунция през следващата година.

„Смятаме, че инвеститорските активи в злато имат много възможности да нарастват през следващата година и това би трябвало да доведе до повишаване на цените.“

Очакването за по-нататъшно намаляване на лихвените проценти, например следващото заседание на Федералния резерв на САЩ, което ще се проведе на 6-7 ноември, също спомогна за повишаване на цените през тази година. Цените на златото обикновено се възползват от облекчаването на паричната политика в големите икономики.

Много световни централни банки са в режим на облекчаване, като последните понижения на лихвите бяха извършени в еврозоната, Канада и Обединеното кралство. Въпреки че търсенето на физическо злато беше намалено от високите цени на водещия пазар Китай, покупките от банките бяха много силни, тъй като те диверсифицират резервите си от долара.

През първата половина на тази година запасите на централните банки достигнаха рекордно високи нива от 483 тона, според Световния съвет по златото, орган на индустрията.

Западните инвеститори също се вляха в златото от лятото насам, като в периода от май до септември има пет последователни месеца на глобален приток на средства в борсово търгувани фондове, обезпечени със злато.

Оле Хансен, ръководител на отдел „Стратегия за суровините“ в Saxo Bank, казва пред FT, че движещите сили на златото включват „риска от фискална нестабилност и несигурността около президентските избори в САЩ“, както и диверсификацията на централните банки от щатския долар.

Резултатът от изборите в САЩ на 5 ноември между вицепрезидента Камала Харис и бившия президент Доналд Тръмп изглежда много близък спрямо статистиките, което засилва несигурността.

„Възможно е да ни очакват колебливи ценови действия“, посочва Тевес.

Цените на среброто също се повишиха рязко, достигайки почти 12-годишен връх, отразявайки ограниченото предлагане на метала, който се използва в електрониката и фотоволтаичните клетки, както и верижния ефект от нарастващите цени на златото.