В скорошна поредица от интервюта милиардерът инвеститор Рей Далио, основател на Bridgewater Associates, най-големия хедж фонд в света, алармира за предстояща промяна на икономическата парадигма, която може драматично да повлияе на финансовия пейзаж. Далио, известен с дълбокото си разбиране на икономическата история и пазарните цикли, призовава инвеститорите да преразгледат стратегиите на портфейлите си, поставяйки специален акцент върху златото.

„Ако нямате злато, значи не разбирате нито от история, нито от икономика“, категоричен е Далио, подчертавайки ключовата роля на благородния метал за навигиране в предстоящите икономически бури.

Притесненията на Далио се дължат на това, което той възприема като неустойчиви нива на държавен и корпоративен дълг, съчетани с агресивни политики на централните банки, които обезценяват валутите. Той прогнозира, че през следващите 18 месеца може да станем свидетели на значително икономическо свиване и преструктуриране на дълга и финансите, което ще застигне мнозина неподготвени.

„В момента се намираме в късната и опасна фаза на дългосрочния дългов цикъл“, обяснява Далио. „Нивата на дълговите активи и пасиви се издигнаха до такива висоти, че стана предизвикателство да се предложи на кредиторите достатъчно висок лихвен процент спрямо инфлацията.“

Инвестиционният гуру предвижда предизвикателен сценарий, при който Министерството на финансите на САЩ ще бъде принудено да емитира значителни количества дълг, потенциално надхвърлящи наличното търсене. Това може да доведе или до значително по-високи лихвени проценти, или до мащабно печатане на пари от Федералния резерв, което допълнително да обезцени валутата.

В светлината на тези прогнози Далио се застъпва за минимум 10-15% заделяне на злато в инвестиционните портфейли. Той разглежда метала като изключително важен диверсификатор и средство за предпазване от девалвация на валутата и геополитическа несигурност.

„Златото има своята цел. На първо място то е диверсификатор спрямо други активи“, уточнява Далио.“

Препоръката на оптиния инвеститор идва в момент, в който световните централни банки придобиват рекордни количества злато, като през 2024 г. ще бъдат регистрирани най-високите нива на придобиване от 1967 г. насам. Тази тенденция, съчетана с историческите резултати на златото по време на икономически сътресения, добавя тежест към съвета на Далио.

Милиардерът също така предупреждава да не се разчита прекалено много на традиционните капиталови инвестиции, като предполага, че на хоризонта може да се появи намаляваща възвръщаемост за тези, които са прекалено експонирани в акции и подобни активи.

„Мисля, че е малко вероятно те да бъдат добри инвестиции с реална възвръщаемост“, предупреждава Далио. „Активите, които вероятно ще се справят най-добре, ще бъдат тези, които нарастват, когато стойността на парите се обезценява и вътрешните и международните конфликти са значителни - като златото.“

Прозренията на Далио предлагат отрезвяваща перспектива за необходимостта от стратегическа диверсификация на портфейла. Неговият акцент върху златото като стабилизираща сила в несигурни времена служи като ясен призив за инвеститорите да преоценят подхода си към запазването и увеличаването на богатството в един променящ се икономически пейзаж.

С над 50-годишен опит и достатъчно рани от успешното преодоляване на големи икономически промени, предупрежденията и препоръките на Рей Далио вероятно ще намерят силен отзвук в инвестиционната общност.