През 2007 г. Уорън Бъфет залага 1 милион долара, че ще успее да надмине мениджърите на хедж фондове в рамките на едно десетилетие, като инвестира в S&P 500.

През 2017 г. той печели.

Верен на името си, индексът включва 500 големи американски компании. Измерва се спрямо пазарната капитализация, като всяка от изброените компании се основава на общата стойност на всички нейни акции в обращение.

Индексът се ребалансира на тримесечие, обяснява CNBC.

Според Morningstar трите най-големи ETF следват индекса S&P 500. Това са SPDR S&P 500 ETF Trust, който се търгува с тикер SPY; iShares Core S&P 500 ETF, с тикер IVV; и Vanguard S&P 500 ETF, който се търгува под името VOO. Заедно тези фондове формират почти 17% от пазара на ETF в САЩ.

През 2024 г. VOO е лидер сред тях в привличането на нови инвестиции, като през първите девет месеца на годината нетният приток е 71 млрд. долара, надминавайки с 20 млрд. долара рекорда на SPY, поставен през 2023 г.

Над очакванията

S&P 500 продължава да се радва на нови исторически върхове през 2024 г. и отбелязва повишение с около 20% към 8 октомври. През последните 12 месеца ръстът е 33%.

Тези резултати надминават прогнозите на някои експерти за индекса тази година, което отчасти се дължи на по-силната икономика на САЩ, отколкото се очакваше, допълва CNBC.

„Неуловимата рецесия, която всички очакваха, така и не се случи“, казва Лари Адам, главен инвестиционен директор в Raymond James. Сега базираната в Сейнт Питърсбърг, Флорида компания прогнозира меко приземяване на американската икономика. Въпреки това обаче, ръстът на акциите може да не е толкова силен.

„Мисля, че ще видим приглушено представяне – все още възходящо, но по-приглушено. Исторически погледнато, от началото на октомври до деня на изборите пазарът има тенденция да се понижава средно с около 1,5%.

Причината е, че той не обича несигурността. Добрата новина е, че има склонност да възстановява загубите и да се покачва“, допълва Адам.

Goldman Sachs току-що повиши прогнозата си за индекса S&P 500 за 2024 г. от 5 600 на 6 000, за да отрази очаквания ръст на печалбите. Том Лий, управляващ партньор на Fundstrat Global Advisors и ръководител на отдела за проучвания, също наскоро заяви пред CNBC, че призовава за цел от 6000 за S&P 500 до края на годината.

Инвестирането в индекса S&P 500 е популярна стратегия.

„Има причини, поради които работи толкова добре, които никога няма да се променят“, казва Брайън Армър, директор на отдела за изследване на пасивни стратегии в Morningstar.

Сред предимствата са, че е „трудно да се победи в дългосрочен план“, тъй като е с ниски разходи и улавя голяма част от възможностите, достъпни за активните мениджъри.

„Бих казал, че S&P 500 е по-добре диверсифициран от повечето инвестиционни стратегии“, смята Армър.

Риск от прекалена концентрация

Въпреки това има определени рискове, които произтичат от инвестирането единствено в S&P 500 в капиталовата част на портфейла. „S&P 500 е абсолютно най-доброто нещо, което инвеститорите можеха да направят през последните 7-8 години“, казва Шон Уилямс, сертифициран финансов плановик и директор в Cadence Wealth Partners в Северна Каролина.

Като цяло обаче не винаги е добра идея да се държи всичко в една позиция, дори ако това са големи американски компании, справящи се много добре през последното десетилетие, допълва Уилямс.

Според него винаги е полезно да има експозиция в други области, като например международни компании, компании с малка и средна капитализация и недвижими имоти.

Инвестирането в стратегия с S&P 500 е свързано с риск от концентрация.

Например, информационните технологии съставляват 31,7% от индекса, като сред тях са компании като Apple, Microsof, Nvidia и Broadcom.

За да намалят този риск, инвеститорите могат да обмислят преминаване към портфейл с обща пазарна стойност като Vanguard Total Stock Market ETF, който се търгува като VTI и може да осигури по-малка концентрация в горната част на портфейла, казва Армър.

Освен това, за да получат по-широка експозиция, инвеститорите могат да обмислят и закупуването на ETF за малки стойности – област, която според анализаторите на Morningstar в момента е „значително подценена.“