Чудовищното рали на златото през 2024 г. набира скорост. Най-активно търгуваният фючърсен договор за благородния метал достигна многократно рекордни стойности през тази година, като за последно отбеляза нов рекорд от 2687,30 долара във вторник, след което отстъпи. Това се случи, след като миналата седмица Федералният резерв намали лихвените проценти в САЩ със свръхголяма стъпка от половин пункт.

Златото, което традиционно се възприема като убежище, нарасна с около 30% през тази година, надминавайки ръста от 20% на бенчмарковия индекс S&P 500. Това отчасти се дължи на рязкото нарастване на търсенето от страна на централните банки, включително в Китай, Турция и Индия, които тази година увеличиха златните си запаси, за да се диверсифицират от щатския долар.

Според някои инвеститори обаче ралито на жълтия метал показва, че пазарите все още не са сигурни в състоянието на американската икономика, въпреки новите върхове на фондовия пазар. Трейдърите са склонни да се насочат към златото в периоди на несигурност, като залагат, че стойността му ще се запази по-добре от други активи като акции, облигации и валути, ако икономиката се сблъска със спад.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви на пресконференцията на централната банка след заседанието ѝ миналата седмица, че огромното понижение на лихвения процент с половин пункт има за цел да изпревари по-нататъшната слабост на пазара на труда. Някои икономисти пък смятат, че дори и след намаляването на лихвения процент все още не е наясно накъде ще тръгне икономиката, като изтъкват, че равнището на безработица е трудно да се забави, след като започне да се покачва. През август то беше 4,2%, което все още е ниско по исторически стандарти, но се е увеличило спрямо 3,8% година по-рано.

Пресните данни за потребителското доверие от вторник показаха, че американците се чувстват песимистично настроени по отношение на икономиката на САЩ и бъдещето на пазара на труда. Месечният индекс на доверието на Конферентния съвет се понижи до по-ниско от очакваното ниво от 98,7 през септември, в сравнение с ревизираните нагоре 105,6 през август.

Последното потребителско проучване на The Conference Board показва, че американците са много по-песимистично настроени относно бъдещето на пазара на труда.

„Съществува натрапчива загриженост от страна на инвеститорите, че може би това намаление с 50 базисни пункта наистина е кризисно и че в американската икономика има повече слабост, отколкото може да се види в момента“, коментира пред CNBC Кристина Хупър, главен глобален пазарен стратег в Invesco.

Тази несигурност може да бъде от полза за златото. Изследователи от JPMorgan Chase обявиха в понеделник, че очакват жълтият метал да продължи да се движи към тяхната целева цена от 2025 г. от 2850 долара за тройунция, тъй като Фед намалява лихвите. Централната банка е предвидила още половин процентен пункт намаляване през тази година и цял процентен пункт през 2025 г.

Кампанията на Фед също така увеличава привлекателността на златото спрямо държавните ценни книжа, които се конкурират като убежище. Доходността на 10-годишните щатски държавни ценни книжа във вторник беше около 3,7%, което е под над 4% доходност на облигациите, с които инвеститорите можеха да се сдобият само преди няколко месеца.

„На този етап наистина няма как да мислим за златото по друг начин, освен положително“, казва Уил Ринд, главен изпълнителен директор на GraniteShares.

Среброто, друг благороден метал, който има тенденция да се движи заедно със златото, скочи с около 34% тази година, изпреварвайки като ръст жълтия метал. Това отразява оптимизма, че икономиката ще се ускори, тъй като то е материал, използван в изграждането на инфраструктура и продукти като електроника, бижута и прибори за хранене.

Среброто е и важен материал и за прехода към чиста енергия. В доклад от миналата седмица стратезите на Citi написаха, че очакват търсенето в Китай, задвижвано от слънчевата енергия и електрическите превозни средства, заедно с намаляването на лихвените проценти от страна на Фед, да допринесе за допълнително повишаване на цените на среброто.

"Новите стъпки от страна на Китай за съживяване на икономиката му също имат потенциала да повишат цените на благородните метали", казва Ринд.

Във вторник Китайската централна банка разкри пакет от мерки, които включват намаляване на основния лихвен процент по кредитите и намаляване на количеството парични средства, които банките трябва да държат в резерв, което ще подобри условията за кредитиране.