Немският технологичен гигант SAP регистрира високи приходи за третото тримесечие и повиши годишната си прогноза за важни показатели, включително отдела за изчисления в облак и софтуер, оперативната печалба и свободния паричен поток.

Въпреки потиснатата икономика в Германия софтуерната компания процъфтява благодарение на стратегическия си завой към изкуствения интелект. Американските акции на SAP поскъпнаха с 3,5% в следборсовата търговия, а вторник отвориха във Франкфурт със скок от 5%.

SAP остава една от най-добре представящите се компании на европейските пазари с ръст 59% от началото на годината, като в понеделник затвори на цена от 211 евро за акция. През последните пет месеца акциите на компанията многократно достигнаха рекорди, за което допринесоха положителните резултати от дейността.

Промяна във фокуса

Приходите на SAP от облачни услуги се ускоряват от началото на годината насам, като през първите три тримесечия нарастват с между 20% и 30%. Успехът на основния бизнес на компанията, задвижван от изкуствен интелект, е доказателство за плановете за преструктуриране и стратегическата промяна.

На този фон главният изпълнителен директор Кристиан Клайн коментира в последното си изявление: „Това е още едно силно тримесечие за SAP и ние уверено повишаваме финансовата си прогноза за 2024 г.

Ръстът на приходите от облачни услуги е особено впечатляващ, особено за нашия пакет Cloud ERP Suite. Още по-важно е, че постигаме силен напредък в областта на изкуствения интелект с революционни иновации като SAP Knowledge Graph. Значителна част от сделките ни в облака през третото тримесечие включваха използване на АI.“

„SAP ще продължи да изостря фокуса си върху ключови стратегически области на растеж, особено върху Business AI. Ние също така възнамеряваме да трансформираме оперативната си структура, за да улови организационните синергии, ефективността, основана на AI, и да се подготвим за силно мащабируем бъдещ растеж на приходите“, заяви компанията през януари.

Като част от тази стратегия най-големият производител на софтуер в Европа обяви план за съкращаване на 8000 работни места в подкрепа на своя бизнес модел, основан на AI, като през юли увеличи тази цел до 9-10 000 души.

Въпреки това преструктурирането струва на компанията приблизително 2,8 млрд. евро през първите девет месеца.

Приходите от облачни услуги са нараснали с 25%, или с 27% при постоянни валути, докато общите приходи се увеличават с 9,4% на годишна база до 8,47 млрд. евро, надхвърляйки прогнозите на анализаторите за 8,47 млрд. евро.

SAP отчете печалба на акция в размер на 1,23 евро - също над очакванията.

Команията повиши прогнозата си за ключовите показатели за 2024 г., предвиждайки приходите от облачни услуги и софтуер да бъдат между 29,5 и 29,8 млрд. евро, като средната стойност е увеличение с 400 млн. евро, или 10-11% годишен ръст.

SAP също така очаква оперативната печалба да нарасне с 20-23% на годишна база.