От шведската компания за цифрови разплащания Klarna се отделят повече стартъпи, отколкото от който и да е друг финансов технологичен еднорог в Европа.

Докладът на Accel „Fintech Founder Factory“ показва, че възпитаниците на Klarna са създали общо 62 нови стартъпа, сред които са шведската компания за кредитни технологии Anyfin, платформата за регулаторно съответствие Bits Technology и за кодиране с изкуствен интелект Pretzel AI.

Това е повече от всеки друг финтех стартъп, на стойност 1 млрд. долара или повече в региона. Статистиката включва и приложението за цифрово банкиране Revolut, чиито бивши служители са основали 49 стартъпа. Данните отчитат и финтех еднорозите, базирани в Израел.

Фабрики за основатели

Accel определя тези компании като „фабрики за основатели“, тъй като те са се превърнали в развъдници на таланти, които често основават свои собствени компании.

„Вече имаме много дълъг списък от големи, трайни и успешни компании в Европа в различните екосистеми - включително Лондон, Берлин и Стокхолм - които генерират интересни резултати“, казва Лука Бокио, партньор в Accel, пред CNBC.

Според доклада на Accel 82 от 98-те финтех еднорози в Европа и Израел са създали 635 нови стартъпа.

Намаляване на работната сила на Klarna

През последните месеци Klarna привлече вниманието на медиите поради коментарите на основателя и главен изпълнителен директор Себастиан Семиатковски за използването на изкуствен интелект за намаляване на броя на служителите.

Klarna, която в момента е замразила наемането на служители, намали общия брой на служителите си с около 24% до 3800 през август тази година. Семиатковски заяви, че компанията е успяла да намали броя на персонала благодарение на прилагането на генеративен изкуствен интелект.

Той се стреми да продължи съкращенията на служителите до 2000 души - но все още не е посочил срок за постигането на тази цел.

Според Бокио от Accel способността на Klarna да създаде толкова много нови стартъпи има малко общо със съкращенията в компанията или с нейния фокус върху използването на AI за повишаване на производителността.

Запитан защо Klarna оглавява класацията на фабриките за основатели в Европа, Бокио казва: „Klarna е организация, която сега навлиза в зряла възраст.“

Това означава, че в момента тя е „добре позиционирана да произвежда интересни кадри“, добавя Бокио - както защото е голяма и съществува от дълго време, така и заради „интересните“ начини, по които служителите ѝ работят вътрешно.

Оставаме близо до дома

Друга забележителна констатация от доклада на Accel е, че повечето компании, основани от бивши служители на финтех еднорози, са склонни да го правят в същите градове и центрове, от които идва техният работодател.

Според Accel почти две трети (61%) от новите компании са основани в същия град.

В по-общ план цифрите показват, че в Европа се наблюдава „ефект на маховика“, според Бокио, тъй като технологичните компании се разрастват до такива размери, че служителите им могат да вземат каквото им трябва от тях и да напуснат, за да създадат свои собствени предприятия.

Според него това „говори за зрелостта и апетита“ на хората в европейските фабрики за финтех успех. „Очакваме тази тенденция да продължи. Не виждам причина тя да спре.“