Главният изпълнителен директор на SAP, най-голямата софтуерна компания в Европа, предупреждава политиците в ЕС да не прекаляват с регулирането на изкуствения интелект и да не увеличават и без това голямата разлика със САЩ в този трансформиращ се, но все още нов сектор.

„Напълно съм против регулирането на технологията, би навредило много на конкурентоспособността на Европа, ако мога да тествам по-добре моделите си за изкуствен интелект в САЩ“, казва Кристиан Клайн пред Financial Times.

„Ако свръхрегулирате използването на данни за разработване на нов АI в Европа, но в САЩ това все още е нормално, тогава сте в страшно неизгодно положение.“

Намесата на лидера на SAP идва в момент, в който секторът на корпоративния софтуер се преобръща. Конкуренти като Salesforce и Oracle се надпреварват да внедряват генеративен AI в своите услуги чрез чатботове или агенти, които могат да разбират и да действат по заявки и команди на естествен език.

Но технологичните компании се възмутиха от ограниченията в новия Закон за изкуствения интелект на ЕС, който има за цел да регулира най-мощните големи езикови модели, както и от Закона за цифровите пазари, който ограничава какви данни могат да се използват за обучение на технологията.

В резултат на това Meta и Apple отказаха да пуснат на пазара някои продукти с изкуствен интелект в региона.

Междувременно в неделя губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм наложи вето на спорен законопроект, предназначен да регулира най-мощните AI модели, създадени в щата, под силния натиск на технологични групи.

„Аз съм супер близък до всички дискусии в Европа и като най-голямата софтуерна компания имаме определен глас в тях“, казва Клайн.

„Мисля, че в момента в Европа се води правилната дискусия - как да регулираме въздействието върху бизнеса, върху крайните потребители? Не регулирайте технологията. Регулирайте резултата.“

Германската компания инвестира 2 млрд. евро годишно в изкуствен интелект, което е малка част от 100-те млрд. долара, които технологичните гиганти са похарчили през тази година. Но Клайн смята, че SAP не се опитва да се конкурира с американските йиперскейлъри и няма нужда от огромни центрове за данни или изследвания на гранични AI модели.

„Докато другите преглеждат целия интернет с големите си езикови модели, попитайте ги за бизнес данни и резултатите няма да са толкова добри“, посочва той.

Неговият скромен бюджет се използва за разработване на чатбота „Joule“, който според Клайн може да изпълнява различни задачи - от писане на код до действие като вътрешен консултант, който да идентифицира веригата за доставки и бизнес процесите и да предлага подобрения.

SAP също така иска да привлече повече инженерни таланти от САЩ, като открие лаборатории в близост до университети като UCLA, Berkeley и Stanford. Компанията също така е инвестирала пряко в AI стартъпите Anthropic и Cohere.

През последното десетилетие тя се преориентира от базирана на мейнфрейм услуга за лицензиране към такава, която продава на клиентите си абонаменти за своите облачни приложения за наблюдение на всичко - счетоводство, вериги за доставки и човешки ресурси.

Досега само около една трета от 400 000 клиенти са преминали към облака, но Клайн твърди, че има дълъг списък с чакащи, а тези, които са го направили, харчат повече за SAP и имат 80-процентно участие на постоянни приходи.

През юли SAP съобщи, че приходите за второто тримесечие са нараснали с 10% до 8,29 млрд. евро, което до голяма степен се дължи на увеличените продажби в облака.

Сравнително бавното преминаване на компанията към облака доведе до понижаване на цената на акциите в продължение на години. Но по време на петгодишния мандат на Клайн като съизпълнителен директор, а след това и като единствен главен изпълнителен директор, цената на акциите на SAP почти се е удвоила и достига исторически максимум.

Пазарната капитализация от 242,4 млрд. евро я превръща в четвъртата по големина компания в Европа и по-влиятелна от Salesforce, но все още изостава от дългогодишния си американски конкурент Oracle, който е близо два пъти по-голям от нея.

„От дълго време част от „бичите“ аргументи за SAP е повишеното одобрение от американските инвеститори и сега имаме подходящата среда за това“, казва пред FT анализаторът на Barclays Свен Меркт.

„SAP вече не изостава от американските си колеги по отношение на растежа.“

Въпреки успеха си на фондовия пазар Клайн се бори с морален проблем у дома. Скорошно проучване сред германските служители показва, че 51% от тях са готови да напуснат в полза на конкурент, а само 38% заявяват, че имат „пълно доверие“ на изпълнителния съвет.

През януари Клайн обяви, че 8000 от 110 000-те служители ще бъдат засегнати от програма за преструктуриране, насочена към изкуствения интелект, като през юли броят им нарасна до 10 000. Само 15% от анкетираните смятат, че преструктурирането е подобрило условията им на труд, пише FT.

„Ако не бяхме заложили на AI и не го приложихме вътрешно, SAP вече нямаше да бъде конкурентноспособна“, категоричен е Клайн.