Основателите на някои от най-големите европейски технологични еднорози подкрепиха отворено писмо, в което призовават за „технологичен ренесанс“, подхранван от създаването на единна общоевропейска структура за насърчаване на стартиращите предприятия и иновациите в блока.

Списъкът на предприемачите, които подкрепят предложението, включва личности като Патрик Колисън, главен изпълнителен директор на технологичния гигант в областта на разплащанията Stripe; Таавет Хинрикус, съосновател на приложението за парични преводи Wise и фонда за рисков капитал Plural, и Елеонор Креспо, главен изпълнителен директор на френския еднорог за счетоводен софтуер Pigment.

Писмото е подписано и от компаниите за рисков капитал Index Ventures, Sequoia и Seedcamp.

„Множеството държави и култури в Европа са нейно предимство. Но заради това нашата стартъп сцена е фрагментирана“, се казва в отвореното писмо, публикувано на новосъздадения уебсайт за инициативата EU Inc. „Спазването на правните и регулаторните изисквания е бреме, а трансграничното сътрудничество е рядкост“.

Технологичните лидери допълват, че за разлика от американските рискови капиталисти, капиталът от европейските инвеститори обикновено остава в рамките на националните граници. Това води до „задушаване на динамиката, нереализиран потенциал и изкуствено ограничаване на шансовете за успех на нашите стартиращи предприятия“.

Вместо да се пише ново законодателство на ниво ЕС за опростяване на регулациите за технологичните стартъпи, основателите призовават политиците да позволят създаването на нов единен субект, наречен EU Inc, в рамките на блока.

Организацията предлага и въвеждането на правни рамки, които предлагат алтернатива на националните правила на държавите членки, без да ги заменят.

Новата структура на EU Inc ще „стандартизира инвестиционните процеси, ще опрости трансграничните операции и ще създаде единна рамка за опции за акции на служителите“, за да помогне на европейските стартиращи предприятия да се разрастват бързо и да привличат повече капитал.

Сред другите подписали отвореното писмо са Илкка Паананен, главен изпълнителен директор на Supercell, финландското издателство на мобилни игри, собственост на китайския технологичен гигант Tencent, и Мики Кууси, главен изпълнителен директор на Wolt, европейското приложение за доставка на храна, собственост на американската платформа за онлайн доставки DoorDash.

Стартирането на инициативата EU Inc се случва в момент, когато редица официални лица призовават за сериозни европейски реформи, които да помогнат на блока да се конкурира по-ефективно със САЩ и Китай като икономическа суперсила. Миналия месец бившият председател на Европейската централна банка Марио Драги публикува дългоочакван доклад, в който призовава за 800 млрд. евро допълнителни инвестиции годишно, за да стане ЕС по-конкурентоспособен на световната сцена.

Посочвайки технологичните иновации като ключова област, в която е необходимо подобрение, Драги заяви, че регионът все още е „заклещен в статична индустриална структура с малко нови компании, които да променят съществуващите индустрии или да разработват нови двигатели на растежа“.

Междувременно ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен превърна подкрепата за иновациите, конкурентоспособността и по-интелигентното регулиране в ключова част от фокуса си, след като спечели втори мандат като председател.

„В света на стартъпите импулсът е всичко. Всичко, което ви забавя, не просто ви забавя - то ви убива, като ви пречи да достигнете нужната скорост“, казва Андреас Клингер, съинициатор на предложенията на EU Inc и инвеститор в Prototype Capital. „Въпреки талантите от световна класа, глобалните амбиции и уникалните предимства на европейската стартъп екосистема, все още е абсурдно трудно да се изградиш тук. Целта на EU Inc е да премахне тези изкуствени ограничения и да даде възможност на нашите стартъпи наистина да се развиват.“

Европа отдавна изостава от САЩ и Китай, когато става въпрос за генериране на световни технологични гиганти. САЩ са най-големият пазар за технологии, където се намират Amazon, Google, Meta ми Apple. Междувременно Китай има свои собствени технологични гиганти, сред които Alibaba, Tencent и Baidu.

„Изграждането на технологичен гигант от Европа днес изисква да се навигира в лабиринт от различни регулации и пазарни условия“, казва Мартин Миньо, партньор в Index Ventures. „EU Inc е нашата възможност да рационализираме и опростим значително този пейзаж.“

Според доклада на Atomico 2023 State of European Tech през миналата година европейските технологични стартъпи са привлекли финансиране с рисков капитал на стойност 45 млрд. долара. Това бледнее в сравнение със САЩ, където местните стартиращи предприятия са привлекли 120 млрд. долара. Междувременно китайските стартъпи са привлекли 48 млрд. долара през 2023 г., според данните на Atomico.

Въпреки че обемът на създадените нови стартъпи в Европа изпреварва този в САЩ, вероятността те да си осигурят рисково финансиране след пет години е с 40% по-малка от тази на американските им колеги.