Продажбите в САЩ са намалели, а някога печелившото съвместно предприятие в Китай губи пари, но General Motors все пак успява да отчете печалба за третото тримесечие в размер на 3 млрд. долара във вторник.

Детройтският автомобилостроител регистрира 48,8 млрд. долара приходи от юли до септември, което е с 10% повече от миналата година. Производителят е подпомогнат от средните продажни цени на автомобилите в САЩ, които са останали на равнището от миналото тримесечие - над 49 000 долара.

Главният финансов директор Пол Джейкъбсън заяви, че макар общите продажби в САЩ, най-печелившият пазар на GM, да са спаднали с 2,2% през тримесечието, голяма част от загубата идва от слаби продажби на автопаркове. Продажбите на физически лица, които по принцип са по-печеливши, са се увеличили с 3%.

Докато други производители са се нагърбили с твърде много автомобили на високи цени, когато купувачите търсят по-евтини варианти, GM все още не е видял такава промяна, каза Джейкъбсън, цитиран от Associated Press.

Според него следващата година би трябвало да бъде в съответствие с тази, тъй като Федералният резерв продължава да намалява лихвените проценти и да понижава разходите по заемите. „Нищо от това, което видяхме, не се е променило в сравнение с последните няколко тримесечия.“

Като се изключат еднократните елементи, коригираната печалба на GM възлиза на 2,96 долара на акция, което надхвърля прогнозите на Уолстрийт за 2,38 долара, според FactSet. Приходите на компанията също надскачат очакванията от 44,67 млрд. долара.

Акциите на General Motors поскъпнаха с 2% преди отварянето на борсата във вторник.

Съвместното предприятие на компанията в Китай обаче е загубило 137 млн. долара в сравнение с печалба от 192 млн. долара преди година. Джейкъбсън заяви, че загубата е симптом за трудните пазарни условия там, където местните марки произвеждат добри модели на ниски цени.

Той коментира, че компанията работи с партньора SAIC по преструктурирането на бизнеса, като през четвъртото тримесечие ще се проведат няколко ключови срещи.

„Наистина все още не сме започнали истинско преструктуриране“, каза Джейкъбсън, добавяйки, че продажбите са се увеличили, а запасите са намалели.

„Смятаме, че ситуацията се подобрява, но все още има какво да направим с нашия партньор“, каза той.

Печалбата преди данъци в Северна Америка е нараснала с 13% до 3,98 млрд. долара, докато загубите са спаднали до 435 млн. долара в проблемното звено за автономни превозни средства Cruise.

Cruise изгуби лиценза си за управление на роботакси в Калифорния след катастрофа в Сан Франциско миналата година. Подразделението възобнови тестовете с човешки шофьори за безопасност на три пазара.

Въпреки добрите резултати компанията очаква да реализира печалба от 10,4 до 11,1 млрд. долара за годината, в сравнение с предишните прогнози за 10 до 11,4 млрд. долара.

GM е продал 32 000 електромобила през тримесечието с отстъпки, които са с 11% под средните за индустрията. Главният изпълнителен директор Мери Бара пише в писмо до акционерите, че GM продължава да постига напредък към рентабилността на електромобилите. Компанията очаква да произведе 200 000 от тях през тази година.

„Виждаме, че търсенето започва да се покачва малко повече, тъй като изграждаме осведоменост за продуктите“, каза Джейкъбсън.