Гигантският държавен инвестиционен фонд на Норвегия регистрира печалба за третото тримесечие в размер на 835 млрд. норвежки крони (76,3 млрд. долара), позовавайки се на стимулирането на фондовия пазар от спада на лихвените проценти.

Така нареченият Глобален държавен пенсионен фонд, един от най-големите инвеститори в света, заяви, че в края на септември е разполагал със стойност от 18,870 трилиона крони ($1,72 трилиона).

Общата възвръщаемост на фонда за тримесечието е 4,4%, което е с 0,1% по-малко от неговия референтен индекс, съобщава CNBC.

„Имахме положителна възвръщаемост във всички наши инвестиционни области. Намаляващите лихвени проценти доведоха до широкообхватно покачване на фондовия пазар“, коментира Тронд Гранде, заместник-изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management.

Акциите, които съставляват 71,4% от фонда през третото тримесечие, отбелязват възвръщаемост от 4,5%. Инвестициите с фиксирана доходност, които изграждат 26,8% от активите на фонда, възлизат на 4,2% за периода.

Резултатите идват малко след като Norges Bank Investment Management, която управлява най-големия държавен инвестиционен фонд в света, предупреди, че повишената несигурност и „напълно различната геополитическа ситуация“ означават, че сега има повече рискове за световните акции.

Най-големият инвестиционен фонд в света е създаден през 90-те години на миналия век, за да инвестира излишните приходи от петролния и газовия сектор на страната. Към днешна дата фондът е вложил средства в над 8760 компании в 71 държави по света.

Понастоящем в световен мащаб се наблюдава цикъл на облекчаване, при който основните централни банки предприемат стъпки за смекчаване на агресивната си позиция по отношение на паричната политика. Това се случва в момент, когато инфлацията в много страни с високи доходи намалява.

Миналия месец Федералният резерв на САЩ намали лихвите с половин процент. Английската централна банка понижи лихвените проценти за първи път след пандемията през август, а Европейската централна банка миналата седмица пристъпи към облекчаване на паричната политика за трети път тази година.

Японската централна банка обаче запази лихвените проценти стабилни през миналия месец, тъй като продължава да действа предпазливо по отношение на икономическото нормализиране. Това се смята за нещо като отклонение в глобалната промяна към лихвите.