Ако се чудите каква е най-ясно изразената тенденция в корпоративна Америка тази есен, не се чудете повече. Най-актуалният избор за изпълнителен директор е класически модел - бял мъж на средна възраст.

2024 е годината на смяната на изпълнителните директори, като досега около 1450 души са обявили напускането си - с 15% повече от същия период на миналата година, според проучване на коучинг компанията Challenger, Gray & Christmas, цитирано от CNN.

Данните показват, че компаниите все по-често избират да заемат свободните си висши длъжности с мъже. През август делът на новите изпълнителни директори, които са жени, в САЩ е намалял с 0,7% до 27,2% в сравнение със същия период на миналата година.

Редиците на жените и цветнокожите винаги са били разредени, но през 2024 едва 52 предприятия в класацията Fortune 500 са ръководени от жени, като броят им остава непроменен спрямо предходната година.

Очевидно белият изпълнителен директор никога не е излизал от мода - жените рядко са представлявали повече от 10% от компаниите във Fortune 500. Цветнокожите също са крайно непропорционално представени в ръководството на компаниите, като тази година във Fortune 500 има само осем чернокожи главни изпълнителни директори (в сравнение с пика от девет през миналата година).

Но скорошните промени в ръководствата на водещи американски компании илюстрират трайната сила на белия мъж в корпоративното ръководство.

Ето няколко примера:

  • В петък CVS Health, най-голямата верига аптеки в Америка, уволни Карън Линч и я замени с дългогодишния изпълнителен директор Дейвид Джойнър. Линч на практика беше най-влиятелната жена в корпоративна Америка като ръководител на CVS - най-голямата компания от класацията Fortune 500 с жена главен изпълнителен директор.

  • През лятото Starbucks внезапно отстрани американеца от индийски произход Лаксман Нарасимхан след по-малко от две години начело и го замени с Брайън Никол, бивш ръководител на Chipotle. (Част от тази приемственост включваше Мелъди Хобсън, първата чернокожа жена, която някога е била начело на компания от S&P 500, която отстъпи директорското си място на Никол.)

  • През пролетта на тази година UnderArmour смени Стефани Линарц само след една година, за да освободи мястото за завръщането на Кевин Планк, основателя, който се оттегли през 2019 г. на фона на съобщения, че той и някои от другите мъже от ръководството на компанията са имали навика да заплащат посещенията си в стриптийз клубове с корпоративните си карти, наред с други обвинения.

  • Боб Айгър от Disney заяви, че компанията ще обяви неговия наследник в началото на 2026 г. В понеделник Disney съобщи, че главният изпълнителен директор на Morgan Stanley Джеймс Горман ще заеме поста председател на борда на директорите, за да помогне в търсенето на заместник на Айгър.

Тази тенденция противоречи на изследванията на McKinsey, според които лидерското многообразие се свързва с „цялостни амбиции за растеж, по-голямо социално въздействие и по-удовлетворени служители“.

Бизнес аргументите са ясни. Но връщането към приоритизирането на белите изпълнителни директори мъже се случва във време, в което много организации се отказват от ангажиментите си за многообразие, равенство и приобщаване (DEI), поети в началото на 2020 г.