Лидерите на съвременното работно място са натоварени със задачата да решават най-сложните проблеми в компанията.

От тях се изисква да са брилянтни умове и често произхождат от технически среди. Способността им да мислят нестандартно е точно това, което е необходимо за иновациите във време, когато нещата се променят експоненциално. Те са новаторите зад пробивите в науките за живота, технологиите, инженерството и други авангардни области.

И все пак, въпреки сериозния опит и несравнимата си способност да разширяват границите на възможното, много лидери, които се отличават от останалите, са изправени пред уникално предизвикателство: да се свържат с екипите си.

Характеристиките, които ги превръщат в изключителни специалисти по решаване на проблеми – аналитична прецизност, лазерен фокус и непрестанен стремеж към съвършенство, понякога могат да се превърнат в пречка, когато става въпрос за ръководене на хора, пишат от Fast Company.

Тези лидери подхождат към социалните връзки по начин, различен от този на останалите. Въпреки че техните уникални когнитивни стилове са източник на сила, включително способността им да мислят критично и да решават сложни проблеми, различията в общуването може да генерират недоразумения.

Без ясна комуникация е лесно екипите да се чувстват откъснати или да не са сигурни как да се съобразят с визията на лидера, което може да доведе до неоптимално представяне.

И така, как лидерите, които се отличават от останалите, могат да преодолеят тези предизвикателства? Ключът е в използването на техническите им предимства, като същевременно развиват междуличностните умения, необходими за вдъхновяване, мотивиране и съгласуване на екипите.

Ето някои стратегии, които помагат да преодолеете пропастта между техническия блясък и ефективното лидерство.

Приемете, че емоционалната интелигентност е толкова важна, колкото и техническите познания

Лидерите, които се отличават от останалите, са склонни да решават сложни технически проблеми, но ръководенето на екип изисква също толкова внимание към емоционалната интелигентност.

За лидерите, които са отличници, овладяването на „меки“ умения, като емпатия, комуникация и разрешаване на конфликти, може да бъде трансформиращо.

Започнете да работите над това като обърнете внимание на емоционалния климат в екипа си. Чувстват ли се хората ценени, подкрепяни и мотивирани?

Изграждането на EQ не означава да загубите техническото си предимство, а да разберете какво движи хората и да признаете човешкия елемент зад динамиката на екипа.

Не е необходимо да го овладеете за една нощ, но развиването на по-дълбоко осъзнаване на емоциите и реакциите на другите е първата стъпка.

Практикувайте активно слушане. Следващия път, когато сте на екипна среща, вместо веднага да преминете към решаване на проблеми, попитайте членовете на екипа за техните притеснения и емоции по отношение на проекта. Това може да допринесе за изграждането на доверие.

Разчитайте на силните си страни, но ги адаптирайте към ръководенето на екипа

Да бъдеш изключителен лидер често означава да се справяш отлично със задачи, които изискват хиперфокус и дълбоки технически познания.

Тези силни страни са безценни за вашата компания, но ръководенето на екип изисква промяна на фокуса от индивидуалното представяне към колективния успех. Преходът може да бъде труден, особено за невродивергентните лидери, които изпитват трудности със социалната динамика.

Добрата новина? Не е нужно да изоставяте силните си страни. Вместо това ги адаптирайте към лидерството.

Например вниманието ви към детайлите може да бъде огромно предимство при разбирането на нюансите на екипната динамика или при създаването на процеси, които осигуряват ефективна комуникация.

Аналитичният начин на мислене, решаващ технически проблеми, може е приложим за идентифициране на междуличностни проблеми, които бавят работата на екипа.

Анализирайте силните и слабите страни на екипа си така, както бихте направили за технически проект. Има ли пропуски в комуникацията? Нуждаят ли се някои членове на екипа от повече подкрепа? Като диагностицирате проблемите систематично, ще създадете приложими стратегии за решаването им.

Доверете се на екипа

Изключителните лидери се затрудняват с делегирането, защото поставят за себе си невъзможно високи стандарти.

За да сте сигурни, че всичко е перфектно, може да поемете твърде много задачи, което води до прегаряне и задушава потенциала на екипа ви. Този подход изчерпва енергията ви и може да накара екипа да се почувства недооценен или микроуправляван.

Изграждането на доверие е от решаващо значение за използването на силните страни на екипа и възможност той да допринася за успеха на компанията.

Доверието не се изразява само в това да приемете, че екипът ви ще си свърши работата, а да му дадете свобода да прави нововъведения, да греши и да се развива.

Когато екипът усеща, че му е гласувано доверие, е по-вероятно да поеме отговорност за работата си и да постигне резултати, които съответстват на вашата визия.

Започнете с делегиране на по-малки задачи и постепенно увеличете отговорността, която предоставяте на членовете на екипа.

Осигурете им инструментите и ресурсите, за да успеят, но не се поддавайте на желанието да ги микроуправлявате. Вместо това установявайте редовни контролни срещи, на които може да предлагате насоки, като същевременно им давате самостоятелност да поемат отговорност.

Създайте култура на открита комуникация

Силните лидери често са интроспективни и предпочитат да работят в изолация, за да разработват решения. Тази тенденция обаче може неволно да доведе до създаване на комуникационни пропасти, което да прекъсне връзката между ръководството и екипа.

Редовната, открита комуникация е от съществено значение, за да се гарантира, че всички са съгласувани и се движат в една и съща посока.

Насърчаването на култура, в която членовете на екипа се чувстват комфортно да споделят своите мисли, идеи и притеснения, е от ключово значение за поддържането на силна сплотеност. Тя също така помага на лидерите на изнесени екипи да поддържат връзка с тях, което им дава по-добра представа за това какво работи и какво не.

Направете комуникацията приоритет, като провеждате редовни срещи, насочени не само към актуализации на проекта, но и към споделяне на обратна връзка, обсъждане на предизвикателства и проучване на нови идеи.

Насърчавайте членовете на екипа да изразяват мнението си и се ангажирайте активно с техния принос. Като ръководител демонстрирайте откритост и споделяйте собствените си мисли и предизвикателства.

Изключителните лидери имат потенциала да променят облика на индустриите, да решават сложни проблеми и да стимулират значими иновации.

Истинското лидерство обаче надхвърля техническите познания – то изисква връзка, доверие и комуникация. Като използвате силните си страни и се ангажирате с личното си израстване в социалните и емоционалните аспекти на лидерството, можете да създадете среда, в която и вие, и екипът ви да процъфтявате.