Какво е лидерството? Дали това е силата да накараш хората да действат, или талантът да извлечеш най-доброто от служителите си? Вдъхновение или подчинение? Какви са неговите граници?

Лидерството може да означава различни неща за различните хора, въпреки че в крайна сметка то цели да обедини другите за постигане на по-голяма цел.

Лидерите съществуват в различни организации, групи и екипи и насочват членовете им към постигане на резултати, които често не биха могли да бъдат извлечени самостоятелно.

На работното място лидерите могат да бъдат открити при управлението на служители, максимизирането на усилията на екипите и определянето на стратегии за стимулиране и растеж на бизнеса.

Защо е важно?

Лидерите осигуряват насоки, ръководство и визия за екипите. Те отговарят за определянето на целите и вземането на важни решения, които могат да повлияят на ежедневните задължения на останалите членове на организацията. Лидерите играят ключова роля и в изграждането на доверие и стандарти за комуникация.

С цел да разберем по-добре тази концепция, анализ на Built In проследява шестима технологични лидери, изследвайки как те определят ролите си и как кариерата им е помогнала да оформят това определение.

1. Лидерите вдъхновяват

„Добрият лидер има уменията да споделя личен опит, давайки възможност и вдъхновявайки растежа на другите“, казва Олга Купчевская, вицепрезидент в MyEtherWallet. Лидерите, продължава тя, използват ясна визия, силно чувство за отговорност и ефективна комуникация, за да насърчават екипа си към успех.

Водещите лица в дадена организация не се страхуват да поискат помощ, защото са нетърпеливи да се учат и развиват. „Те не се страхуват от това, че хората са по-добри от тях, а се гордеят, че откриват нови начини за постигане на успех“, казва тя. „В крайна сметка всеки ден се учим да бъдем по-добри в нещо.“

2. Трудни решения

„Лидерството е свързано с вземането на смели решения, понякога трудни и болезнени“, казва Андрес Гарзон, главен изпълнителен директор на Jobsity, пред Built In.

Той предлага пример от собствената си кариера: Гарзон е продал огромен проект на ВИП клиент и е бил избран за технически ръководител на продукта.

На една среща в началото на проекта клиентът уволнил програмист, защото не приемал крайните срокове сериозно. Когато хората се оплаквали на Гарзон от напрежението, той им е казал: „Ако не спазим крайния срок, всички ще бъдем уволнени, не само той: какво предпочитате?“.

Разговорът е помогнал на групата да се почувства съпричастна към целта и привлече вниманието им.

На първата демонстрация клиентът бил впечатлен от резултатите и казал на екипа, че никога не е виждал толкова голям напредък по проект за толкова кратко време. Той веднага получил вътрешна увереност, че решението му е проработило, и отдал дължимото на екипа за резултатите. „Точно в този момент станах лидер“, посочва Гарзон.

3. Всеки ден е училище

Амбър Олер, вицепрезидент в Revver (преди eFileCabinet), се е учила от грешките си, използвайки неуспехите, за да се (на)учи на лидерство.

В един от случаите Олер не успява да установи правилна комуникация с двама служители, защото се чувства уплашена и отговаря с противоречиви насоки.

„Беше трудно да се възстановим от това“, казва тя. Олер излиза от ролята на лидер, за да подобри комуникацията, да потърси коучинг умения и да се научи да управлява конфликти. „Промяната ме научи да спра да се опитвам да бъда права и да започна да се опитвам да се уча. Един успешен лидер не може да знае всичко.“

4. Лидерите насърчават

Преди да попадне на поста главен научен сътрудник в 84.51°, Андрю Крон е възприемал длъжността „по-скоро като командир на екип, човек, който винаги намира начин да свърши нещата в точното време, като същевременно поддържа високо качество на резултатите“.

„Това все още е част от лидерството, но по-важно е да се даде възможност на правилните групи хора да работят мултифункционално, като едно цяло, за постигането на голяма цел.“

Когато 84.51° приема повече хора, за да се справи с повече работа, Крон прилага това и осъзнава: „Не можем да преминем на следващото ниво само чрез хората.“ Вместо това ръководството ще трябва да инвестира в системи и процеси, които позволяват на талантите да работят по-бързо и да сведат грешките и забавянето до минимум.

Това също така ще трябва да осигури на екипите стратегия и подкрепа, за да пренасочат дейността си.

„Невероятно лесно е да се започват нови проекти, но е изключително трудно да се прекратяват“, казва Крон. „Изключително важно е да дадем възможност на нашите хора да направят призива да се откажат от някои инициативи, които нямат въздействието, от което се нуждаем, за да се разширим.“

5. Лидерите възпитават

„Лидерството в корпоративен контекст е обединяване на невероятни таланти и извличане на най-доброто от тях“, казва Рони Квеси Колман, главен изпълнителен директор и съосновател на Meaningful Gigs.

С разрастването на компанията тримата съоснователи започват да се фокусират повече върху изграждането на екип и по-малко върху това да правят всичко сами, а Колман осъзнава, че най-добрите резултати идват от възпитанието на способен колектив.

„Когато намерим правилните хора и извлечем най-доброто от тях, те могат да се справят по-добре от мен и това ще ми позволи да правя това, в което съм най-добър и което е важно за екипа и компанията. Колкото повече съзрявах като лидер, толкова повече осъзнавах, че просто трябва да намеря правилните хора за работата и да им помогна да извлекат най-доброто от себе си.“

6. Лидерите намират баланс

Адам Джуделсън, президент и главен оперативен директор на mePrism, нарича лидерството несигурен баланс: Ако лидерът е твърде авторитетен, членовете на екипа ще си върнат индивидуалния контрол и ще го изоставят. Ако лидерът действа единствено като създател на консенсус, той е ефективен фасилитатор и групата може да не постигне най-високия си потенциал.

Важна част е и налагането и поддръжката на фокуса: „Лидерите трябва да гарантират, че групата знае за какво работи; този обхват освобождава ума и емоционалната ни същност, за да вземем най-доброто решение за проблемите“, казва Джуделсън.

Той предлага строителството като метафора: „Вие доставяте пирони, дърва и чукове, но също така трябва да вдъхновите групата да построи къща.“