Да живееш заради работата си: Лидерската стратегия на един милениал, който вече е CEO
Той е любимец на Уолстрийт, има предишен опит и в Goldman Sachs и TPG Capital, като твърди, че през този период е „работил през цялото време“ и това му е харесвало
Миналата година Red Lobster изпадна в затруднено положение и се наложи да подаде молба за обявяване в несъстоятелност, като отчасти обвини за това необмислена сделка със скариди.
Това се случва на най-добрите играчи в бизнеса. И съвсем естествено, веригата за бързо хранене с морски дарове започна скоростно да си търси нов главен изпълнителен директор (CEO).
35-годишният Дамола Адамолкън беше избран за трудната задача да промени ситуацията в компанията.
Той е бивш главен изпълнителен директор на веригата за азиатски фюжън ресторанти P.F. Chang's. И със сигурност не е стигнал до ролята на лидер, преструвайки се на хладнокръвен, както признава пред Fortune през 2023 г.
Кариерата му се основава на едно нещо.
„Моят живот е моята работа“, категоричен е той. Описва дните си като започващи с крос от седем до осем мили около 4:30 ч. сутринта и завършващи около 18 ч. с пура след дълъг ден на служебни срещи.
На 33 години Адамолкън вече влиза в историята като един от малкото тъмнокожи изпълнителни директори, които ръководят голяма американска компания, и първият, който оглавява P.F. Chang's.
„Израснах в непосредствена близост до ресторант P.F. Chang's в Колумбия, Мериленд. Познавах компанията. Тя има около 85% познаваемост на марката, но е малка. Това, което събуди интереса ми, беше самата компания. Беше лошо управлявана и имаше много неща за поправяне“, казва той.
Адамолкън, който е от поколението милениалите, вкарва компанията в дигиталната ера, като обръща внимание на моделите за поръчки и на абонаментния модел .
След като управлява веригата за бързо хранене, навлиза дълбоко и в света на финансите, тъй като след три години в P.F. Chang's, се връща в инвестиционната компания Paulson & Co. Inc. през август 2023 г. В миналото си имат опит и в Goldman Sachs и TPG Capital, като твърди, че през този период е „работил през цялото време“ и това му е харесвало.
„Беше е забавно, като „Имам неща за вършене и искам да ги свърша“, казва Адамолкън, възприемайки манталитета на суетната култура, отчасти свързван с младите хора от милениалите.
Всъщност никога не съм бил човек, който разделя работата и живота. Всичко е микс.
Все пак признава, че тези, които се стресират от липсата на баланс между работата и личния живот, трябва да си правят почивки. Или в случая с бившите му служители, те трябва да „изградят буфери“ и да си вземат почивни дни във вторник или сряда, когато ресторантите са по-малко натоварени.
Сега пред него строи предизвикателството да измъкне Red Lobster от банкрута, което със себе си още сериозно отговорности. Но вероятно, Адамолкън няма да се разтрепери в първия си ден като изпълнителен директор. Както признава самият той, „работата не го стресира“.