За да омае новия си главен изпълнителен директор, Starbucks е предложила 10 млн. долара паричен бонус при подписване на договор и още много милиони под формата на компенсации, базирани на акции. Гигантът в областта на кафетата също така не е настоявал новият лидер да се премести в централата на компанията в Сиатъл.

Вместо това Брайън Никол, напускащият главен изпълнителен директор на Chipotle, ще може да живее в дома си в Южна Калифорния и да пътува до централата на Starbucks с корпоративен самолет.

Повечето компании все още предпочитат техните ръководители да поддържат основно жилище в близост до централата, въпреки че е имало някои забележителни случаи, когато лидерите живеят или работят от съвсем друго място.

Миналата седмица Victoria's Secret нае Хилари Супър от марката за бельо на Риана, за да поеме поста на следващия главен изпълнителен директор. Супър ще бъде базирана в офисите на търговеца на дребно в Ню Йорк, а не в централата на компанията близо до Кълъмбъс, Охайо. В трудовия й договор се казва, че от Супер ще се изисква често да пътува до Кълъмбъс, а пътните разходи ще се поемат от Victoria's Secret, съобщава Тhe Wall Street Journal.

Бившият главен изпълнителен директор на Boeing Дейвид Калхун започва работа от дома си, когато поема поста точно преди пандемията през 2020 г., и никога не се мести в близост до централата на компанията в щата Вашингтон. Той редовно е пътувал чрез флотилията от частни самолети на Boeing от две жилища - едното в Ню Хемпшир, а другото в Южна Каролина.

Boeing заяви, че в сложната, постпандемонична епоха неговите ръководители трябва да бъдат често на път като част от работата си. Новият главен изпълнителен директор на самолетостроителя, Кели Ортбърг, ще се премести в Сиатъл, където е основана компанията и където са най-големите ѝ производствени операции.

Чарли Шарф си oстава в Ню Йорк, когато заема поста главен изпълнителен директор на закъсалата Wells Fargo през 2019 г. При встъпването си в длъжност Шарф казва на инвеститорите, че ще прави чести пътувания до Сан Франциско, където е базирана банката, както и до Северна Каролина, където работят много от служителите ѝ.

Когато през януари Лидиана Джоунс заема ръководния пост в приложението за онлайн запознанства Bumble, базирано в Остин, Тексас, в трудовия ѝ договор е посочено, че тя ще работи дистанционно. Джоунс живее близо до Бостън. По-рано тази година тя споделя пред WSJ, че градът й дава предимства по отношение на часовия пояс, тъй като ѝ позволява по-лесно да общува със служителите в най-големия офис на Bumble, който се намира в Лондон, и с колегите си в Ню Йорк.

Starbucks съобщава, че основният офис на новия ръководител ще бъде в централата на компанията в Сиатъл, като същевременно той ще прекарва време със служителите и клиентите в магазините, съоръженията и офисите на веригата по целия свят. Това се характеризира като хибридна позиция.

В писмото с предложението на Никол, в което се описват условията за наемането му, Starbucks отбелязва, че след датата на започване компанията ще създаде малък отдалечен офис в Нюпорт Бийч, Калифорния. Тя ще наеме асистент по избор на Никол и ще плаща за поддръжката на този офис.

След като през 2018 г. той пое ръководния пост в Chipotle, Никол реши да премести централата на компанията от Денвър в Южна Калифорния, където живее, в опит да даде ново начало на марката. Не на всички служители е бил предложен шанс за преместване.

„Една от най-трудните ми срещи в Chipotle беше, когато трябваше да се изправя пред офиса в Денвър и да им съобщя, че затваряме и не всички получават възможност да се преместят с нас“, казва Никол в подкаст с един от старите си шефове, Дейвид Новак, бивш главен изпълнителен директор на Yum Brands.

Макар че редовите служители може да не са в състояние да изискват такава географска гъвкавост, компаниите често правят изключения за ръководителите, казва пред WSJ Рахила Анвар, президент и главен изпълнителен директор на Group 360 Consulting, компания за корпоративни консултации.

Анвар посочва, че е виждала случаи, в които компанията първоначално определя параметрите си за дадена работа, включително местоположението, но впоследствие се адаптира, за да отговори на предпочитанията на най-желания кандидат.

„Колкото по-висшестоящ е човекът, толкова по-голямо е разминаването между това, което компанията първоначално е заявила, че иска, и това, което се случва в действителност“, казва тя.

Според нея споразумението на Никол със Starbucks е пример за компания, която прави необходимото, за да привлече звезден ръководител, дори ако това означава да работи по различен начин от преди. Възможността изпълнителният директор да използва корпоративен самолет означава също, че е много по-лесно да отскочи до централата или да посети няколко офиса в един и същи ден.

„Брайън не пътува с влак и не лети с JetBlue“, казва тя. „Него го взимат и превозват.“

Понякога централата е тази, която се премества. През 2022 г. милиардерът Кен Грифин мести своя хедж фонд Citadel от Чикаго в Маями - където той се настанява и лично. По това време той пише на служителите си, че смята Флорида за по-добра корпоративна среда.