International Business Machines Corp. постави ултиматум на мениджърите, които все още работят от разстояние: преместете се близо до офис или напуснете компанията.

"Всички мениджъри трябва незабавно да започнат да идват в офиса поне три дни в седмицата, независимо от текущия статут на работното място", пише в съобщение до служителите, цитирано от Bloomberg.

Данни за влизане с баджове ще се използват за оценка на индивидуалното присъствие и ще се споделят с мениджърите и човешките ресурси, съобщава още изданието.

Oстаналите служители, работещи от разстояние, с изключение на тези с медицински проблеми, трябва да се преместят в близост до офис на IBM до началото на август.

Това обикновено означава радиус от 80 км, посочва Bloomberg.

IBM иска да се върне на върха на пазара на AI със знаково придобиване Компанията придобива платформите за корпоративна интеграция на Software AG за 2,13 млрд. евро

"Мениджърите, които не са съгласни да се преместят и не могат да си осигурят позиция, която е одобрена за дистанционна работа, трябва да се разделят с IBM", пише вицепрезидентът на компанията Джон Грейнджър.

"IBM се фокусира върху осигуряването на работна среда, която балансира гъвкавостта с взаимодействието лице в лице, което ни прави по-продуктивни, иновативни и по-способни да обслужваме нашите клиенти", казва говорител на компанията.

Заканите за завръщане в офиса често се разглеждат като фактор за намаляване на броя на служителите.

Главният изпълнителен директор Арвинд Кришна отдавна изтъква колко е важна работата на терен. В интервю за Bloomberg през май 2023 г. той заяви, че повишенията ще бъдат по-редки за тези, които не са на място.

Meta и IBM формират алианс, за да се противопоставят на големите AI играчиКъм него се присъединяват над 50 организации и образователни институции от цял свят

В последното проучване за персонала на компанията пише, че към края на 2022 г. тя е имала работна сила от 288 000 души.

От началото на пандемията IBM е затворила редица офиси, което потенциално усложнява плановете за връщане на служителите в офиса.

През последната година много компании увеличиха изискванията за работа в офисите.

Те замениха благоприятните стимули като субсидии за пътуване до работното място с по-наказателни мерки, като дисциплинарни наказания и ограничено кариерно развитие, ако целите за присъствие не са постигнати.

По-специално в технологичната индустрия се наблюдава затягане на правилата, тъй като пазарът се влоши и рискът от съкращаване на работни места наклони везните в полза на работодателите.

Amazon и AT&T също наредиха на някои дистанционни работници да се преместят в близост до офиси.