"Правете това, което обичате, и няма да работите нито ден в живота си."

Въпреки че точният автор на толкова популярния цитат остава неуловим, тези думи отдавна са се превърнали в квинтесенция на философията за професионална мотивация.

Никой не иска работа, която да е тежка и в която всеки ден да брои минутите до момента, в който може да си тръгне.

Но любовта към работата невинаги може да бъде спасителен пояс, пишат в коментар за Fortune авторите на книгата "Струва ли си работата ви?" Кристофър Уонг Майкълсън и Дженифър Тости-Харас.

Натискът да обичаш работата си се засилва през новия век, като началото на тенденцията вероятно е поставено с фундаменталната реч на покойния основател на Apple Стив Джобс, произнесена през 2005 г. при откриването на университета в Станфорд.

Технологичният лидер насърчава събралите се абсолвенти:

"Работата ще запълва голяма част от живота ви и единственият начин да бъдете истински удовлетворени е да вършите това, което смятате за велика работа.

А единственият начин да вършите страхотна работа е да обичате това, което правите. Ако все още не сте го открили, продължавайте да търсите.

Като университетски преподаватели двамата автори на книгата виждат пряка връзка между това изказване и студентите, които признават това, което смятат за голям провал: все още не са установили какво биха могли да обичат да правят.

След дипломирането си те се чувстват безцелни, сигурни, че няма да свършат добра работа.

„Когато разговаряме със студенти, които се надяват да се влюбят в първата си работа, или с работещи възрастни, които все още не са открили своята страст, се опитваме да облекчим напрежението, като развенчаем някои трайни митове, които съществуват за любовта към работата“, допълват анализаторите.

Трябва да знаете какво обичате още от детството си

Стив Джобс казва: "Открих какво обичам да правя още в началото на живота си."

И все пак, на всеки разказ за човек, който винаги е имал призвание към компютрите, музиката или е преследвал страстите, има някой, който се е натъкнал на призванието си по стечение на обстоятелствата.

Не съществува един-единствен, превъзходен начин да намерите работата, която обичате, и често това е комбинация от ифактори, които карат хората да чувстват, че обичат работата си.

Накратко, препоръката на Джобс да "продължавате да търсите" е добра, независимо дали в рамките на настоящата ви област или в други, за да намерите работа, която изглежда достойна за вашето време и усилия.

Да правите това, което обичате, е сигурен начин да печелите повече пари

Много често хората отъждествяват удовлетворението от работата с възможностите за печалба, както се казва в заглавието на книгата "Правете това, което обичате, парите ще последват".

И все пак, има основания да се смята, че когато обичате това, което правите, може да не се стремите да увеличите доходите си от работа, защото сте по-загрижени да вършите работата заради самата нея.

Проучване установява, че хората смятат, че е справедливо да плащат по-малко на тези, които обичат работата си, в сравнение с тези, които не. Съветваме тези, които вършат работата, която обичат, да се противопоставят на възможността работодателят да използва страстта им с по-ниско заплащане.

Когато вършите работата, която обичате, животът ви е по-добър

Като цяло хората са по-щастливи, когато обичат работата си. Съществуват обаче доказателства, че това щастие може да има много висока цена.

Когато обичате работата си, може да ви е по-трудно да поддържате здравословни граници между нея и личния ви живот.

Неуспехът може да доведе до изтощение и прегаряне, а личните отношения сериозно да пострадат. Както всяка любов, така и тази към работата може да е всепоглъщаща, затова внимавайте.

Единственият начин да вършите страхотна работа е да обичате това, което правите

Твърдението в речта на Джобс има интуитивен смисъл.

Това обяснява защо проучване сред мениджъри установява, че те вярват, че служителите, които обичат работата си, се справят по-добре от онези, които не я обичат, дори да не е така.

Всъщност хората, които обичат работата си, невинаги я вършат по-добре и са по-критични и избирателни както към нея, така и към това с кого работят. Можете да извършвате висококачествена работа, независимо дали я обичате, така че не бъркайте страстта с изпълнението.

Правете това, което обичате, и няма да работите нито ден

Колкото и примамливо да звучи, повечето хора не обичат това, което правят всяка минута от всеки ден в живота си.

Всъщност очакването да обичате работата си през цялото време може да доведе до разочарование и дори да накара хората да напуснат.

Намирането на работа, която обичате, не гарантира пълноценен живот, както и задоволяването с работа, която просто не мразите.

По-скоро хората трябва да преценяват какво получават от работата си спрямо това, което дават, за да я вършат.

Вместо да търсите работа, която обичате, може би трябва да търсите такава, която използва талантите ви за полезна цел, за която ви третират и заплащат справедливо – с други думи, работа, която си струва да обичате.

Кристофър Уонг Майкълсън е философ, който изследва стойността на смисъла и значението му. Преподава в бизнес колежа към Нюйоркския университет. Дженифър Тости-Харас е професор по мениджмънт в Babson College. Книгата им "Струва ли си работата ви?" е публикувана през май 2024 г.