Той е спортист, бизнесмен, политик, поп-икона, успял човек. Неговата философия винаги е била: „Скъсай се от работа“. Това е Арнолд Шварценегер, Терминатора, който цял живот разчита повече на труд, отколкото на талант.

За да бъде така нечовешки амбициран да работи, той си има своите малки тайни. Една от тях се крие в подхода му към задачите за деня. Сутринта е времето, когато човек обикновено премисля ангажиментите, чертае план как да ги изпълни и се подготвя за предстоящите трудности.

Но работохоликът Шварценегер не мисли. Или поне това разказва в епизод на подкаста TheDailyStoic. Неговият подход е да се действа, мисленето е на заден план. Така със сигурност ще свършиш някаква работа, а ако изпаднеш в размишления, може и да се отчаяш и просто да седнеш на дивана.

В това отношение Шварценегер е доста по-различен от други успели хора, пише Inc.com.

Световноизвестната водеща Опра Уинфри например е разказвала, че обича да пие кафето си обмисляйки какво ѝ предстои. Милиардерът Ричард Брансън също е споделял, че обича да си прави план сутрин и да прекарва време със семейството си. Създателят на Apple Стив Джобс, винаги алтернативен в мисленето и действията си, пък е разказвал, че сутрин обича да разсъждава за смъртта.

На Шварценгер обаче явно разсъжденията по философски и организационни въпроси му идват в повече. И затова предпочита просто да върши нещо.

За да не се лутате напред-назад в себе си, да се оправдавате и обмисляте, той съветва да си създадете следното правило:

Има неща, които трябва да свърша преди да започнете с плановете. Ще потренирам. Не мисли, просто действай! Иди на разходка! Покарай колело! Иди в залата!

Това е философия, която той изповядва от години. Не е учудващо, все пак благодарение на изключителната си мотивация за успех е тръгнал от обикновено семейство в Австрия, за да покори световните върхове в спорта и Холивуд.

В излезлия миналата година документален филм на Netflix Арнолд отново демонстрира колко мотивиращо може да говори. Но думите „Не мисли, просто действай“ наистина имат потенциала да са слоган.

Действието обикновено предхожда мотивацията, а не обратното, твърди в своята книга The Motivation Myth журналистът от Inc.com Джеф Хейдън:

Мотивация не получавате отнякъде, а я създавате сами, следвайки процес, който ви позволява да ставате все по-добри в нещо.

Може би и Шварценегер интуитивно разбира това и впускайки се в действие, той всъщност сам си „произвежда“ мотивацията да продължи със следващите задачи. Той не чака появата на желание за тренировка, а просто отива в залата.

Това е и най-трудната част – представете си 6 сутринта в мрачна и студена вторнишка сутрин, когато сте все още полузаспали. Кой би имал желание да ходи във фитнеса в такъв момент? Убеждението на Арнолд обаче е, че трябва да започнеш, а желанието ще дойде след това.

Това не е концепция, която той сам е създал. Бившият културист просто е много ярък представител на този начин на мислене. То обаче идва от древността и е част от „арсенала“ както на философи, така и на психолози.

Един от известните цитати на римския философ Луций Аней Сенека е:

Трябва да се отнасяме стриктно към тялото, за да не бъде непокорно на ума.

Още в древността разбират, че действията на човека в някаква степен определят емоционалното му състояние, а не обратното. Днешната наука също е установила, че нашите действия, например навикът за тренировка сутрин, в голяма степен предпоставят начина, по който ще се справяме с останалите си задачи. А и какъв ще бъде подходът ни – дали просто да се захванем за работа или дълго да обмисляме трябва ли да свършим нещо.

Не е задължително да искате бицепсите на Шварценегер, за да следвате неговата философия. Мотото „Не мисли, просто действай“ може да ви направи дисциплинирани и после – мотивирани да се справяте с ангажиментите си. А това са ключови показатели за успеха.