Корпоративните стандарти са в период на осезаема промяна, а на този фон главните изпълнителни директори се намират в кариерен застой, тъй като почвата под краката им непрекъснато се размества.

Ето защо управлението на компании е все по-голямо предизвикателство, а мениджърите са любопитни за уроците, прилагани от фрийлансъри за навигиране в несигурността, с която се сблъскват постоянно, пише FastCompany.

И тъй като повечето висши мениджъри са хора с високи постижения, чиято кариера често е протичала линейно, те разглеждат успеха в черно-бялата гама. Фрийлансърите обаче доказват точно обратното – че постиженията са въпрос на баланс, а не на крайности.

Не можете да станете успешен специалист на свободна практика, без опит в преодоляването на несигурността, а това е ценно умение за всеки топ мениджър.

Съхранете се

Независимо че инстинктите и опитът ви не се оценяват поради егото на главния изпълнителен директор, корпоративното мислене или заблуждаващите данни, вашата задача не е да спасите проекта, а да съхраните себе си.

Имайте самоуважение да съхранявате идеите си за правилната аудитория.

Невъзможно е да вдъхновите незаинтересованите, а опитите само ще ви накарат да се чувствате като провал, при условие, че никога не сте имали шанс.

Извлечете стойност

Ако перифразираме Хънтър Томпсън, купили сте си билета, сега се повозете.

Свършили сте работата, за да спечелите мястото си, така че сега трябва да намерите начини да продължите да извличате стойност.

Това не е „тихо напускане“. Това е активно приемане на мястото, на което се намирате в момента, и полагане на усилия за намиране на ползите, които несъмнено са налице – защото винаги има стойностна изява, дори в трудни ситуации.

Когато липсва положителна ангажираност с колегите ви от йерархията, насочете енергията си към хората, които са ви подчинени – тези, които могат да оценят вашия опит в по-голяма степен.

Поканете ги на брейнсторминг, за да чуете идеите им, участвайте в разработването на проектите им на по-ранни етапи, вместо да чакате напълно готови идеи да попаднат на бюрото ви, отделете време да бъдете по-добър ментор.

Това не само ще обогати настоящата ви ситуация, но и когато отидете на друга ръководна позиция, може да се окажете в нужда от техните умения, които разбирате по-добре, и от тяхната лоялност, която вече сте спечелили.

Постепенни постижения

Да отъждествявате собствения си успех с успешното завършване на идея, която е осъществена от група, може да ви разбие сърцето.

По-добре заложете на постепенните постижения.

Когато не сте в състояние да контролирате изпълнението на проекта, е полезно да разделите процеса от идеята до реализацията на етапи и да признавате постиженията си на всеки интервал (пред себе си).

Дори когато идеята не проработи по начина, по който сте си представяли – а това рядко се случва, все пак ще изпитате някакво чувство на удовлетворение, вместо да оценявате собствения си успех по вторичната работа на другите.

Инвестирайте във витрината си

В допълнение към подробните многостранични автобиографии (които повечето хора никога няма да прочетат докрай), може да си създадете кратка автобиография, която да акцентира върху това, което правите най-добре. Наблегнете на вашата суперсила.

Тази яснота помага при търсенето на таланти. За да направите информацията по-лесна и по-интересна за четене, може да се възползвате от услугите на графичен дизайнер.

Не забравяйте, че в днешно време вие сте собствената си търговска площ. Инвестирайте във витрината си.