Канадска изследователска компания TechInsights откри чип, произведен от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), в един от ускорителите на изкуствен интелект на Huawei.  Става дума за Ascend 910B.

Тайванският производител е уведомил Министерството на търговията на САЩ, като е обяснил, че негов клиент е направил поръчки за чипове, подобни на намерения в устройството на китайската компания.

Министерството на търговията на САЩ въведе допълнителни търговски ограничения срещу Huawei, които забраняват на компанията за електроника да получава чипове от чуждестранни производители. По-рано тази година Вашингтон затегна още повече ограниченията, като отне лицензите на Intel и Qualcomm за производство на чипсети за нейните устройства.

TSMC отрича да е имала работни отношения с Huawei от средата на септември 2020 г. Производителят твърди, че не е изнасял никакви полупроводници за китайската компания заради наложените ограничения. Huawei също отрича някога да е „пускала на пазара чипа 910B“.

Но това не е първият път, когато китайският гигант е хваната в опит да прескочи американските санкции и търговските ограничения. През май Bloomberg разкри, че Huawei е финансирала тайни изследвания в различни американски университети, включително Харвард, като е превеждала парите чрез базираната във Вашингтон фондация за научни изследвания, наречена Optica. Фондацията обяви, че е решила да върне парите през юни, а главните изпълнителни директори Елизабет Роген и Чад Старк се оттеглиха през август.