В сряда Deutsche Bank надмина очакванията за възстановяване на печалбата си през трите месеца до септември, след като през Q2 прекъсна серията си от 15 тримесечия на плюс.

Нетната печалба на банката, подлежаща на разпределение между акционерите, възлиза на 1,461 млрд. евро през третото тримесечие в сравнение с 1,047 млрд. евро, очаквани в анкетата на LSEG сред анализаторите.

Приходите ѝ достигат 7,5 млрд. евро при прогноза на анализаторите за 7,338 млрд. евро.

Другите важни важни цифри за тримесечие включват:

  • печалба преди данъци в размер на 2,26 млрд. евро, което е с 31% повече в сравнение с предходната година;

  • резерви за кредитни загуби в размер на 494 млн. евро, което е увеличение спрямо 245 млн. евро през същото тримесечие на миналата година;

  • капиталовото съотношение CET 1, мярка за платежоспособността на банката, 13,8%, в сравнение с 13,5% през Q2;

  • възвръщаемостта на собствения капитал на DB достига 10,2% (или 7,6%, ако се коригира с резервите за съдебни спорове на кредитора), което е увеличение спрямо 7,3% през предходната година.

Най-големият германски кредитор отчете загуба от 143 млн. евро през второто тримесечие, като по това време обяви, че няма да започне втора програма за обратно изкупуване на акции през тази година и включи резервите за дългогодишния си съдебен процес във връзка с придобиването на подразделението Postbank. Около 60% от ищците в съдебния спор, свързан с твърдения, че Deutsche Bank не е платила достатъчно за покупката си, сключиха споразумение през август.

„Стремим се да обърнем страницата тази година по всички наследени елементи, които са се натрупали с течение на времето. Не искаме да изненадваме инвеститорите с такъв тип резерви, каквито трябваше да създадем през второто тримесечие“, коментира пред CNBC главният финансов директор на банката Джеймс фон Молтке.

Частичното освобождаване на въпросните резерви за съдебни спорове в размер на 440 млн. евро през третото тримесечие спомогна за увеличаване на печалбата, добавят от Deutsche Bank. Затова и кредиторът е подал заявление за обратно изкупуване на акции - стъпка, която преди това беше спряна от съдебните процедури.

„Ще продължим да вървим по пътя на печелившия си растеж и ще надхвърлим първоначалните си цели за разпределение на капитала между акционерите“, посочва и главният изпълнителен директор Кристиан Зевинг.

Фон Молтке уточнява, че става въпрос за обратно изкупуване, което банката възнамерява да извърши през следващата година.

Кредиторът отбелязва също така, че приходите от подразделенията за инвестиционно банкиране са се увеличили до 2,5 млрд. евро, което е с 11% повече спрямо същия период на миналата година, като отбелязва ръст в звеното за фиксиран доход и валути. Нетните приходи от управление на активи възлизат на 660 млн. евро, което също е с 11% повече на годишна база.

Фон Молтке посочва, че двете подразделения са дали „отлични резултати“ през третото тримесечие, като корпоративната и частната банка също са направили „това, което очаквахме тази година, а именно да се справят със задния край на цикъла на лихвените проценти и да компенсират натиска с ръст на приходите от такси и комисиони“.

Засягайки по-широката макрорамка, в фон Молтке признава известно разочарование от темпа на икономическо възстановяване в Германия. По думите му условията от третото тримесечие са се пренесли в четвъртото.

„Винаги има известна волатилност около събития като изборите, които предстоят след няколко седмици“, казва той във връзка с предстоящия вот в САЩ. „И, разбира се, реакция на това какви са очакванията за промяна на политиката след изборите. Така че за нас това е доста окуражаващо.“

Резултатите на европейските кредитори бяха подсилени от поредица от обратни изкупувания на акции и дивиденти през последните години - и сега са изправени пред натиска да осигурят ръст на печалбите, за да не изостават от рентабилността на американските си колеги в среда на намаляващи лихвени проценти.

„Поглеждайки назад, макар че секторът намали разходите и запази високото качество на кредитите, подобрението на възвръщаемостта от 2021 г. насам изглежда до голяма степен се дължи на повишаването на лихвените проценти“, предупреждават анализаторите на McKinsey в доклада си Global Banking Annual Review 2024.

Deutsche Bank, чиито акции поскъпнаха с близо 30% през тази година, започна през февруари мащабни мерки за свиване на разходите, които ще доведат до намаляване на броя на служителите ѝ с 3500 души до 2025 г.