Най-богатият човек на планетата Илон Мъск заяви, че хората трябва да имат повече деца, без да се притесняват прекалено за разходите, свързани с отглеждането им.

Запитан за съвет към по-младите хора, които искат да създадат семейство, главният изпълнителен директор на Tesla, чието богатство се оценява на 241 млрд. долара, отговори така: „да започнат веднага“, пише Fortune.

„Мисля, че хората се притесняват твърде много, че ще имат деца, как ще свързват двата края и какво ли още не“, заяви Мъск по време на митинг в подкрепа на Тръмп и допълни: „Но честно казано, няма по-подходящо време от настоящето. Просто имайте деца. Няма да съжалявате. Ще се получи.“

По изчисления на Министерството на земеделието на САЩ, отглеждането на дете в САЩ до 17-годишна възраст струва на едно семейство около 233 610 долара.

Нещо повече, рязкото покачване на инфлацията през последните години е особено тежко за родителите и трима от всеки четирима казват, че отглеждането на дете е „много по-скъпо от очакваното“, според проучване на Lending Tree от април. Делът на родителите, които твърдят, че се справят добре финансово, също е намалял до 73% през 2023 г. от 75% през 2021 г., съобщава Wall Street Journal.

Мъск, който потвърди раждането на 12-то си дете през юни, от години е обсебен от заплахата от намаляване на населението.

Във февруарска публикация в X той насърчи хората да имат три или повече деца, за да „помогнат на човечеството да се разрасне“, а от години изтъква теориите на „пронаталистите“, които в някои случаи свързват по-ниската раждаемост с окончателния крах на западната цивилизация.

„Сривът на раждаемостта е най-голямата опасност, пред която цивилизацията е изправена досега“, написа той в X през 2022 г.

И все пак експертите отхвърлят твърденията на Мъск и други пронаталисти от Силициевата долина като инвеститора Марк Андресен, че наличието на повече деца ще помогне за решаването на проблемите на човечеството.

През август двама експерти – Емили Кланчър Мърчант, доцент по наука и технологии в Калифорнийския университет в Дейвис, и Уин Браун, научен сътрудник в Центъра за изследване на демографията и екологията към Вашингтонския университет, сравниха пронаталистичния стремеж към повече деца с „Понци схема“, при която новите поколения носят тежестта на по-старите.

Те заявиха, че регулирането и преразпределението са по-добър начин за решаване на социалните и икономическите проблеми.

По-рано този месец подкрепяният от Мъск кандидат за президент Доналд Тръмп заяви, че той и Републиканската партия подкрепят ин витро оплождането за решение в случай на репродуктивни проблеми, допълва Fortune.