Уорън Бъфет е притеснен от ръста на броя на имитаторите, които искат да се възползват от името му и се представят за него, за да препоръчват инвестиционни продукти или политически кандидати в социалните мрежи. Толкова много, че Berkshire Hathaway направи редкия ход да добави изявление по въпроса на първата страница на своя уебсайт.

Изявлението гласи:

„В светлината на увеличеното използване на социалните мрежи, има множество измамни твърдения относно одобрението на г-н Бъфет за инвестиционни продукти, както и неговото одобрение и подкрепа за политически кандидати. Г-н Бъфет в момента не одобрява и няма да одобрява инвестиционни продукти или да подкрепя политически кандидати.“

Председателят и главен изпълнителен директор на Berkshire уточнява пред CNBC: „Притеснявам се, че хората се представят за мен и затова отправихме това изявление на сайта на Berkshire. Не трябва да вярвате на някой, който казва, че го съветвам как да инвестира или как да гласува.

Изявлението на Бъфет идва по време на напрегнатата президентска надпревара между вицепрезидента Камала Харис и бившия президент Доналд Тръмп, която разделя големи имена на Уолстрийт и в Силициевата долина като Илон Мъск, Бил Акман и Марк Кюбан. New York Times съобщи във вторник, че Бил Гейтс прави дарение от 50 милиона долара организация с нестопанска цел, подкрепяща кандидатурата на Харис.

Съществува и по-широка загриженост относно т.нар. deepfake технологии, използващи изкуствен интелект, за да изфабрикуват все по-близки до реалността изображения на влиятелни хора за търговска печалба или други цели. За тези, които са запознати с гледните точки на инвестиционната легенда, всяко одобрение от Бъфет на инвестиционен продукт или криптовалута би било посрещнато със скептицизъм, тъй е известно, че той отбягва биткойн и до голяма степен препоръчва на редовните инвеститори да купуват евтини индексни фондове.

Бъфет обаче иска да се увери, че всички знаят, че той никога не би направил нещо подобно. Действията му са предизвикани отчасти от фалшиво политическо одобрение от негово име, публикувано в Meta и Instagram.

„Дори не знам как да вляза в Instagram“, казва Бъфет пред CNBC. „Искам да съм сигурен, че хората осъзнават, че всичко, което виждат с моя образ или глас, това просто не съм аз“.