Основателят на Microsoft Бил Гейтс подкрепи кандидата на Демократическата партия Камала Харис в битката за президент на САЩ, съобщава The New York Times.

Източници, близки до милиардера, са съобщили пред изданието, че той е дарил около 50 млн. долара на организация с нестопанска цел, подкрепяща Харис.

Гейтс е известен с това, че не взема публично участие в политиката. В коментар за Times той не е потвърдил или отрекъл дарението, но е заявил, че „тези избори ще са различни“.

Според Times, един от най-влиятелните хора на планетата е обезпокоен от икономическата политика на кандидата на републиканците Доналд Тръмп и от потенциалното съкращаване на програмите за семейно планиране и глобално здравеопазване, допълва Fortune.

Новината за дарението на Гейтс в подкрепа на кандидата на Демократическата партия идва в момент, когато настроенията относно шансовете на Харис да победи Тръмп на президентските избори претърпяха промяна.

Платформата за криптопрогнози Polymarket, която участва с 2,3 млрд. долара в залози за изборния резултат, е силно наклонена в полза на Тръмп с 64% коефициент като победител. PredictIt също има подобни коефициенти в полза на победата на Тръмп през следващия месец.

Милиардерът инвеститор Стенли Дракенмилър, известен с ясното си ориентиране в геополитическата несигурност, прогнозира миналата седмица в интервю за Bloomberg, че вътрешни за пазара лица залагат на победа за Тръмп.

От друга страна, Харис продължава да привлича поддръжници с огромно финансово състояние.

Милиардерката и филантроп Мелинда Френч Гейтс я подкрепи още през юли и направи голямо дарение за кампанията ѝ.

„Чувствам се като Камала и с удоволствие я подкрепих“, заяви бившата съпруга на Бил Гейтс. „Работила съм с нея и преди, тя знае от какво имаме нужда в обществото и използва гласа си срещу тези проблеми, аз знаех, че ще го направи.“

По-рано Мелинда Гейтс подкрепи и президента Байдън за втори мандат, преди той да се отаже от надпреварата.

По подобен начин милиардерът и филантроп Лорийн Пауъл Джобс направи дарение на Харис, която е една от нейните дългогодишни близки приятелки.

Пауъл Джобс и нейната филантропска и инвестиционна компания Emerson Collective през последните години финансират активно демократичната политика.

От 2020 г. насам Emerson Collective е дарила над 3,4 млн. долара на демократични кандидати и други фондове, по данни на Федералната избирателна комисия, цитирани от Fortune.