Богатите и известните са нормални хора точно като нас – така обичат да пишат таблоидните сайтове и списания за знаменитости.

Когато става въпрос за милиардерите от Силициевата долина и лидерите във властта обаче, те са много по-съсредоточени от чичо ви, който просто е обсебен да коментира политика, пише в анализ Fortune.

С туитове, публикации в блогове и подкаст формати, най-влиятелните предприемачи от технологичната индустрия участват в изборната кампания за Белия дом. Подкрепяни от огромното си его и нетно състояние, тези милиардери шумно се присъединяват към предпочитания кандидат, нападат опозицията и излагат личните си възгледи – често в ожесточени спорове в социалните мрежи.

Един класически пример е Винод Хосла, съосновател на Sun Microsystems и инвеститор в рисков капитал, който влезе в спор с главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск относно политиката на Тръмп към НАТО и изменението на климата.

На следващия ден съоснователят на LinkedIn и инвеститор в рисков капитал Рийд Хофман публикува дълъг пост, в който разнищи мотивите на своя колега от „мафията на PayPal“, инвеститора в рисков капитал Дейвид Сакс, за подкрепата му за Тръмп.

Огромният политически принос на Силициевата долина означава, че Вашингтон все повече се подчинява на тези технологични магнати: От 2022 г. Хофман е предоставил 42,8 млн. долара на демократите; Кийт Рубоа, друг рисков инвеститор, е вложил 9,3 млн. долара за републиканците; Питър Тийл от Palantir Technologies и Founders Fund им е предоставил 15 млн. долара в Охайо и Аризона (и въпреки че каза, че ще участва в изборите през 2024 г., той е оказал влияние за издигането на протежето му Джей Ди Ванс за вицепрезидент на Тръмп).

И все пак – не се ли предполага, че бизнес лидерите, които управляват американската икономика и някои от най-мощните ѝ компании, трябва да са над политиката? Не е ли лошо за бизнеса да заема страна в изборна надпревара?

Разбира се, корпоративното влияние не е нещо ново, но независимо от това какви са правилата, лидерите на технологичната индустрия явно са решили, че е време да ги изхвърлят през прозореца, продължава анализът.

Различен дискурс

Всеки призив за сдържаност изглежда странен днес, когато толкова много от това, което се казва в социалните медии, се съсредоточава върху културната война и провокации.

Погледнете стената на Илон Мъск в X и ще прочетете за „крайнолеви фашисти“ и конспиративни теории за незаконна имиграция и изборни измами, както и за генерирано от изкуствен интелект изображение на Камала Харис в комунистическа униформа от съветската епоха.

Конкретният случай може би е най-добре да бъде оставен на обучен професионалист, който е наясно с вътрешните механизми на психиката на главния изпълнителен директор на Tesla.

В по-широк план е ясно, че говоренето за политика, нефилтрирано в социалните медии, вече не е табу сред бизнес елита. А тези, които нормализират това поведение, са технологичните гурута, създали и управляващи тези платформи.

Силното влияние на магнатите от Силициевата долина върху американската политика вероятно е неизбежно, като се има предвид огромният растеж на индустрията. Технологиите вече представляват 10% от БВП на страната и около една трета от стойността на S&P 500. С други думи, работата на технологичните компании вече не е само дело на Силициевата долина, а и на Америка. Което означава, че политиката е неразривно вплетена в тях.

Технологичните гиганти сами по себе си са въпрос на политическа кампания, и то не непременно по начин, гледащ благосклонно на корпорациите, изпомпващи най-модерните иновации в страната. Години наред спорове за неприкосновеността на личния живот, дезинформацията и измамите с криптовалути оставят трайни петна в сектора.

Федерални регулатори като Гари Генслър от Комисията по ценни книжа и фондовите борси, Лина Хан от Федералната търговска комисия и Джонатан Кантер, ръководител на антитръстовото управление в Министерството на правосъдието, заеха твърда позиция по отношение на крипто и корпоративните сливания.

Генеративният изкуствен интелект, който предизвика най-новата технологична златна треска, ще доведе до още по-строг контрол и правила, много от които вече преминават през законодателните органи на държавите.

„Мисля, че има следния страх: Какво ще направи правителството и какво ще ни струва това нещо? “, казва Флойд Квам, бивш партньор в компанията за рисков капитал Kleiner Perkins Caufield & Byers и основател на TechNet, лобистка група за висши ръководители в технологичната индустрия.

Дори Хофман, убеден демократ, публично изрази надежда, че ако Камала Харис спечели президентския пост, ще замени председателя на FTC, когото Хофман описва пред CNN като „воюващ срещу американския бизнес“.

В туит от 1000 думи, с който подкрепи Тръмп това лято, бившият президент на PayPal и изпълнителен директор на Facebook Дейвид Маркъс, който се самоопределя като дългогодишен демократ, разказва за постепенното си политическо преориентиране, предизвикано от всичко - от „въоръжения DEI“ и потискането на онлайн дискусиите за произхода на COVID до политиката на САЩ в Русия и Близкия изток.

„Това беше процес на отваряне на очите - разочарование, зануляване на убежденията и възстановяване оттук нататък“, пише Маркъс.

За някои, които са намерили нов, силен политически глас, приемът е смесен. Марк Андресен и Бен Хоровиц, двама от най-влиятелните рискови капиталисти в бранша, се сблъскаха с бърза реакция, след като подкрепиха Тръмп през юли, а много либерални технологични специалисти обещаха да прекъснат връзките си с тяхната компания Andreessen Horowitz.

„Вероятно ще имам много приятели, които ще ми се разсърдят, че съм казал нещо хубаво за президента Тръмп“, признава Хоровиц в началото на 90-минутния видеоклип с подкрепата им.

„Последното, което исках за служителите ни, за компаниите, в които инвестираме, и т.н., беше да бъдем въвлечени в това, защото става много емоционално и е трудно.“, допълва той.

Едно постоянно присъствие

Политиката, разбира се, винаги е присъствала в Силициевата долина. Когато през 1995 г. основната компания за уеб браузъри Netscape става публична, главният изпълнителен директор Джим Барксдейл не крие политическите си пристрастия.

Бизнесменът от Мисисипи е виден активист в набиране на средства и съветник на президентската кампания на републиканеца Джордж Буш-младши. Говори се, че ще бъде „цар на високите технологии“ в администрацията на Буш, но в крайна сметка става член на Консултативния съвет по външно разузнаване в Белия дом.

Но тонът на технологичната индустрия в онази епоха е по-малко догматичен и максималистичен. По време на кампанията за президентските избори през 2000 г. Барксдейл е попитан как Републиканската партия може да използва интернет, за да спечели техничарите. Той казва: „Измислете „кукичките“, които да станат вайръл.

След това предупреждава, като посочва позициите на партията относно околната среда и семейните ценности, които не се възприемат добре от технологичните среди: „Олекотете някои становища, на които тези хора реагират негативно.“

Нови лидери – нови качества

Републиканци или демократи, общото между новите политически воини в технологичния сектор е, че те са по-скоро основатели и инвеститори в рисков капитал, отколкото професионални мениджъри в корпорации.

Като бивши програмисти и технологични новатори опитът им може да ги квалифицира по-добре за обсъждане на закона на Мур за микропроцесорите, отколкото на тънкостите на данъците и регулациите, но основателите са склонни да изразяват мнението си.

Те са постигнали успех, често астрономически, като са подходили към живота с ревност, прямота и борбеност – качества, които често не могат да потиснат. (Това е причината всеки бизнес репортер да знае, че ще получи много по-добро интервю от главен изпълнителен директор, който е основал собствена компания, а не от избягващия рискове наемен служител в ръководството).

Тази страст и идеализъм са аргумент срещу критиките, че политическият плам на големите технологични компании е мотивиран единствено от търговски интереси: Това е, което принуждава основателите да упорстват, когато всички им казват, че идеята им е глупава или безумна, да се посветят на задачата си до такава степен, че да рискуват да разрушат личните финанси, брака и здравето си.

Ако един основател наистина вярва, че целта на живота му е да реализира своята компания, платформа или джаджа, той ще се бори за това, като се противопоставя на всички пречки – независимо дали става дума за пазарния участник или за регулаторния орган в държавната агенция.

Това може прерасне във фанатизъм: Някои представители на днешния технологичен елит вярват, че тяхната мисия е толкова важна, че надделява над всичко останало. И в много случаи сякаш са загубили способността да правят разлика между нещата, които попадат в тяхната област на компетентност, и други сфери на обществения живот - от геополитиката до наказателното правосъдие.

Такъв пример е Бен Хоровиц, който откри видеото си за подкрепа на Тръмп с посланието, че „бъдещето на нашия бизнес, на технологиите и бъдещето на САЩ, са заложени на карта“.

Култ към основателя

Това е обратната страна на почитта към технологичните новатори в Силициевата долина, която разглежда основателите на стартъпи не само като трудолюбиви и страстни предприемачи, но и като просветени лидери със свръхспособност.

Уеббраузърът Netscape на Марк Андресен беше революционен продукт за времето си, който вероятно промени света. Означава ли това, че той има отговорите на всички проблеми на Америка?

Дори всемогъщите индустриалци от края на XIX век Андрю Карнеги и Джон Рокфелер са имали склонност да останат в своите редици, обяснява Дейвид Насоу, историк от Graduate Center в Ню Йорк, автор на биографията на Карнеги.

„Карнеги никога не е твърдял че е гений. Рокфелер никога не е смятал, че е гений. Всички те са казвали, че са добри бизнесмени и разбират пазарите. Днешните магнати имат повече „наглост“: Те са убедени, че са богове.“

Едно забележително изключение от историята е вестникарският магнат Уилям Рандолф Хърст, обект на друга биография на Насоу. Хърст ненавижда страстно президента Франклин Рузвелт и публикува на първите страници на вестниците си язвителни редакционни статии – най-мощната платформа на неговата епоха.

Но политическата активност му струва скъпо, тъй като читателите на вестниците му намаляват. „Читателите от работническата класа осъзнават, че трябва да направят избор. И те изоставят Хърст.“, обяснява историкът.

Технилогични лидери, обърнете внимание на това – завършва Fortune.