Марк Кюбан казва, че милиардерите са плод на неограничени възможности и че хората трябва да се гордеят със създаването на богатство, тъй като парите се връщат в обществото.

В интервю за новата поредица на Netflix, озаглавена What's Next? The Future with Bill Gates, Кюбан отбелязва, че в света има сравнително малко милиардери.

„ Много хора може да си казват: „Да, да имаш един милиард долара, това е някак си лудост“, но също така трябва да осъзнаете, че не това е проблемът. Това е симптом на нещо невероятно. Това е американската мечта. Това е, което прави Америка специална“, казва звездата от Shark Tank.

Кюбан, който става милиардер, като продава стартъпа си за интернет радио на Yahoo за 5,7 млрд. долара през 1999 г., твърди, че нетното състояние с три запетайки показва колко изключително успешни могат да станат хората в страни като САЩ, които подкрепят свободното предприемачество.

Миноритарният собственик на Dallas Mavericks подчертава, че изграждането на огромно лично състояние често изисква наемане на много хора, плащане на доставчици за оборудване и услуги и предаване на част от печалбата на правителството.

„Едно от най-патриотичните неща, които можеш да направиш като американец, е да станеш мръсно богат, да създадеш много работни места, да инвестираш в компанията си и в други, а след това да си платиш данъците“, казва Кюбан.

Той добавя: „Когато напиша чека на данъчната служба за всички тези стотици милиони долари, не че ми харесва, но се гордея с това, защото, знаете, пътищата, армията, полицията, учителите, Medicaid, Medicare - това е голяма част от средствата, които отиват за нашите данъкоплатци, и аз се чувствам така, сякаш съм върнал нещо.“

В предаването Shark Tank Кюбан често възхвалява предприемчивите хора, а в сценария данъчното облагане е оценено като жизненоважно за заплащането на държавните служители, финансирането на местните услуги и критичната инфраструктура.

„Нямаше да бъда на тази позиция без тази страна, защото нищо страхотно не се случва - независимо дали става въпрос за здравеопазване, учители, пътища, както искате го наречете - без хората да плащат данъците си. Може да е болезнено, когато пишете големия чек, но просто си помислете как сте стигнали дотам“, посочва той в интервю от миналата есен.

На този фон скептиците по отношение на милиардерите посочват, че много от тях плащат нищожни данъци, а неравенството в богатството в голяма част от света показва, че ресурсите трябва да се разпределят по-справедливо.

Дори когато такива като Гейтс и Уорън Бъфет обещават да дадат по-голямата част от богатството си за добри каузи, критиците се питат дали те трябва да отговарят за разпределянето на огромното си богатство, а не правителството, пише Business Insider.