Трябва ли всъщност да има милиардери?

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, чието актуално нетно състояние Forbes оценява на близо 139 милиарда долара, признава, че е „странно да има хора, притежаващи милиарди.“

Признанието му дойде в епизод от новия документален сериал на Netflix What's Next? What’s Next? The Future with Bill Gates.

„Това е толкова умопомрачителна сума пари спрямо личните нужди“, допълва Гейтс в епизода, който разглежда въпроса за неравенството в доходите по света.

Когато интервюиращият директно го пита дали смята, че е „твърде богат“, милиардерът избегна отговор „да“ или „не“. Но според него богатите трябва да споделят повече с останалата част от човечеството.

„Донякъде е диво, че имаме милиардери. Това е огромно количество богатство, което, ако дори се опитате да изконсумирате напълно, би било някак абсурдно. Искате тези пари да се върнат обратно в обществото, а не просто да се консумират.“

Гейтс е лично ангажиран с проблема, допълва CNBC.

Неговата фондация с нестопанска цел „Бил и Мелинда Гейтс“ е дарила милиарди долари за глобални проблеми като бедността и неравенството. Преди това неведнъж е заявявал, че най-богатите, включително и той, трябва да плащат много по-високи данъчни ставки.

„Аз съм за данъчна система, в която, ако имате повече пари, плащате по-висок процент данъци. Смятам, че богатите трябва да плащат повече, отколкото в момента“, пише Гейтс в публикация в блога си през 2019 г.

Милиардерът би имал приблизително 62% по-малко богатство при предложената от него данъчна система за САЩ.

„Бих определил доста по-високи данъчни ставки за богатите“, продължава той, цитирайки разговор, който е имал с прогресивния сенатор Бърни Сандърс, застъпник за значително по-високи данъци за богатите.

„Не бих направил незаконно това да бъдеш милиардер. Сандърс би ми отнел над 99% от това, което имам. Аз бих отнел 62%. Така че, това е разликата.“

Мнозинството от американците подкрепят по-високи данъци за богатите, за да се противодейства на нарастващото неравенство, показват социологически проучвания.

Състоянието на 1% от най-богатите американци наскоро достигна рекордни нива, тъй като в момента те притежават над 30% от общото богатство на страната, сочат данни на Федералния резерв.

По данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ в момента близо 38 млн. души живеят в бедност в една от най-богатите нации в света. Това предполага, че „нашата мрежа за социална сигурност не е финансирана толкова добре, колкото ни се иска“, допълва Бил Гейтс в документалния филм.

Ето защо той се застъпва за по-високи данъци за богатите, заедно с още няколко знакови милиардери като Уорън Бъфет и Марк Кюбан.

Това е и идеята, която стои зад ангажимента към филантропията и заради която Гейтс се застъпва повече милиардери да се присъединят към неговото обещание за даряване, в което 240 богаташи са се ангажирали да дарят поне половината от състоянието.

Гейтс се стреми да раздаде „почти цялото“ си огромно състояние с цел да отпадне напълно от списъка на най-богатите хора в света.

„Не казвам, че е нещо ужасно да си в списъка. Просто ясно заявявам, че това не е положително“, казва той в документалния сериал. „Мисля, че светът би бил по-добър, ако милиардерите доброволно изберат да раздават повече пари“.

Гейтс все още твърдо вярва в капитализма като основа на американската икономика. Според него финансовите стимули за упорит труд и иновативно мислене трябва да продължат да съществуват като вдъхновение за работниците и предприемачите да създават богатството, което поддържа икономиката на САЩ в подем.

„Не съм човек, който смята, че поставянето на богатството над определен размер извън закона е правилният начин. Но отново съм пристрастен. И разбирам защо някои хора смятат така. Това е добър дебат.“

Според него сегашната икономическа система на САЩ и по-специално данъчната система, несправедливо облагодетелства някои хора повече от други.

В рамките на тази система „няколко души се оказват с много“, пише Гейтс през 2019 г.: „Аз съм бил непропорционално възнаграден за работата, която съм свършил, докато много други, които работят също толкова усилено, се борят да се справят.“, допълва милиардерът.