Населението на Земята наближава 8 милиарда души, а едва 2781 са достигнали статут на милиардер.

Още по-малко имат нетно състояние в размер на няколко милиарда долара, като малцина достигат заветната позиция от 100 милиарда долара.

В последно време обаче се заформя още по-престижен клуб – този на притежателите на 200 милиарда долара. Само трима от най-големите технологични лидери са достигнали този връх: Илон Мъск, Джеф Безос и Марк Зъкърбърг, който току-що се присъедини към клуба.

Той е и най-големият печеливш в списъка, като тази година е натрупал богатство за десетки милиарди долари, пише Fortune. Илон Мъск има най-голямо нетно състояние с 265 млрд. долара, а Джеф Безос го следва с 216 млрд. долара.

Според Индекса на милиардерите на Bloomnerg богатството на основателя на Facebook се е увеличило с невероятните 72,2 млрд. долара тази година, с което общата му нетна стойност е достигнала 200 млрд. долара.

Основателят и главен изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг е вторият по големина със скок в нетното състояние тази година, като е натрупал 58 млрд. долара.

Интересен факт е, че Зъкърбърг изпреварва други големи технологични магнати, сред които съоснователят на Oracle Лари Елисън и бившите изпълнителни директори на Microsoft Бил Гейтс и Стив Балмър.

„Определям нашата стратегия като такава, че ако можем да се учим по-бързо от всяка компания, ще спечелим“, заяви Зъкърбърг по време на участието си в подкаста Acquired миналата седмица. „Ще създадем по-добър продукт от всички останали, защото ще го пуснем първи или по-рано. Научаваш се по-бързо.“

Въпреки че Зъкърбърг, който основава Facebook преди 20 години, получава 1 долар заплата, той компенсира това с „други възнаграждения“ и огромния си дял в Meta.

Той е най-големият акционер в компанията майка на Facebook, като притежава около 345,5 млн. акции, според декларацията от април. Тази година той е получил 24,4 млн. долара под формата на „други възнаграждения“.

„Вярваме, че ролята на г-н Зъкърбърг го поставя в уникална позиция: Той е синоним на Meta и в резултат на негативните настроения към нашата компания се свързват пряко с него, като често се прехвърлят върху него“, пишат от Meta в комуникация със SEC.

Meta, която притежава и управлява Facebook, Instagram, Threads и WhatsApp, се представя добре през тази година. От началото на 2024 г. акциите са скочили с цели 60%, а на годишна база с още по-впечатляващите 85%.

Марк Зъкърбърг отдава фокуса на компанията върху изкуствения интелект на силното представяне на Meta през тази година.

„Meta AI е на път да се превърне в най-използвания асистент с изкуствен интелект в света до края на годината“, каза изпълнителният директор в изявление за приходите през юли. Действително, приходите са нараснали с 22% до 39,07 млрд. долара от 32 млрд. долара през второто тримесечие.

Макар че изкуственият интелект е основен фокус на компанията, „Годината на ефективността“ на Зъкърбърг в е предизвикателство за много други нейни служители и за някои от най-големите ѝ проекти, включително добавената реалност.

На този фон, политиката за съкращаване на разходите от февруари 2023 г. доведе до масови съкращения.

„Това решение е част от по-големите ни усилия за приоритизиране на продуктите, които смятаме, че най-добре ще обслужват бъдещите нужди както на нашите потребители, така и на бизнеса“, заявиха от Meta.