Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зъкърбърг се присъединява към все по-големия брой ръководители, които смятат, че конкретната област на обучение не е толкова важна за назначения в днешния конкурентен пазар на труда.

Той казва, че най-важното е да можеш "да правиш едно нещо наистина добре".

На въпроса на Емили Чанг от Bloomberg: "Какво трябва да учат децата в наши дни?" Зъкърбърг подчертава значението на критичното мислене и усвояването на ценности.

Вместо да посочи конкретен предмет за амбициозните специалисти от поколението Z, милиардерът, напуснал Харвард, отбелязва, че овладяването на дадено умение надделява над притежаването на диплома по бизнес или икономика, тъй като тази упоритост може да се прилага в различни области.

Зъкърбърг обяснява своята "философия за наемане на работа", посочвайки дъщеря си, която е написала 40 страници в роман за русалки.

"Ако хората са показали, че могат да се задълбочат и да направят едно нещо наистина добре, то те вероятно са натрупали опит в изкуството да научат нещо и да го доведат до отлично ниво, което като цяло е доста приложимо и за други неща", казва главният изпълнителен директор на Meta.

Не за първи път милиардерът настоява, че суровият талант и личността надделяват над дипломите.

Зъкърбърг изпреварва днешната революция в наемането на служители, ориентирана към уменията - още през 2015 г.

Той настоява, че "ще наеме някой да работи директно за мен, само ако аз бих работил за него" и че екипът му търси хора, чиито ценности съвпадат с тези на компанията.

Сега, когато предприятията все по-често отхвърлят изискванията за диплома от процеса на наемане, философията на Зъкърбърг е по-разпространена.

Google, Microsoft, IBM и Apple премахнаха дългогодишните си изисквания за диплома, с цел да наемат по-разнообразни таланти. Междувременно работодателите в световен мащаб са пет пъти по-склонни да търсят нови служители по умения, отколкото по образование.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън наскоро разкри, че гигантът на Уолстрийт е наел "четири или пет хиляди бивши престъпници", защото талантите не идват само от колежите.

"Не смятам, че непременно това, че учите в училище от Бръшляновата лига или имате отлични оценки, означава, че ще бъдете страхотен служител, човек или нещо подобно", каза той.

"Ако погледнете уменията на хората, е удивително колко квалифицирани са в нещо, но това не се е появило в автобиографията им.”

По същия начин главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук повтори, че има "несъответствие между уменията, които излизат от колежите, и тези, които са ни необходими в бъдеще".

Ето защо на срещата на Консултативния съвет по въпросите на американската политика в областта на работната сила той заяви, че особено амбициозните програмисти не се нуждаят от диплома, за да успеят.

Висшият ръководител на Cisco във Великобритания, Дейвид Мийдс, е напуснал училище на 16-годишна възраст. Подобно на Зъкърбърг, той казва пред Fortune, че "отношението и способностите са по-важни от каквито и да е букви след името ви или каквито и да е квалификации, които имате на някакъв лист ".