Нетното състояние на нито един милиардер не се е увеличило повече от това на главния изпълнителен директор на Meta Марк Зъкърбърг за тази година.

От началото на 2024 г. богатството му се е нараснало с цели 55,6 млрд. долара, с което е достигнало общо 184 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

До миналата седмица главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг оглавяваше списъка на печалбите от началото на годината.

Акциите на производителя на чипове са в исторически подем, като се повишиха със 120% през последната година и с 2219% през последните пет.

През последните няколко дни обаче спаднаха с 13%, което намали общата нетна стойност на Хуанг, допълва Fortune. Той притежава около 3,5% дял в Nvidia, след като през последните месеци продаде акции на стойност стотици милиони долари.

Голяма част от нетното състояние на Марк Зъкърбърг също е свързана с акции на основаната от него компания.

Той е най-големият индивидуален акционер на Meta, притежаващ около 345,5 млн. акции, според подадените през април данни от Meta. Около 344 млн. от акциите на Зъкърбърг са клас Б - специален вид акции на Meta, които дават на притежателите си 10 гласа на акция. Основателят притежава 99,7% от този клас акции.

Акциите на Meta също се покачват тази година – досега с 49%. Към петък цената им е била 514 долара.

Нетното състояние на Зъкърбърг обаче често е обект на големи колебания, тъй като е тясно свързано с цената на акциите на Meta. През февруари тази година то нарасна с 28 млрд. долара за един ден, когато акциите на Meta скочиха с 20%.

Meta не отговори на запитването за коментар от Fortune.

Статистиката дотук обаче е направила Марк Зъкърбърг третия най-богат човек според списъка на Bloomberg. Само главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск и основателят и изпълнителен председател на Amazon Джеф Безос имат по-високо нетно състояние.

Мъск и Безос притежават съответно 251 млрд. долара и 201 млрд. долара. И двамата технологични лидери също отбелязват нарастване на личното си състояние тази година.

Безос, въпреки че се оттегли от поста на главен изпълнителен директор на Amazon през 2021 г., остава най-големият индивидуален акционер на Amazon.

Мъск получава голяма част от нетното си състояние от акциите си в Tesla.

Възнаграждението му в автомобилния производител е предмет на много дискусии.

През 2018 г. бордът на директорите подписа и Мъск се съгласи на уникално структуриран пакет „всичко или нищо“, в който щеше да получи огромни бонуси, ако постигне определени цели за ефективност и нищо, ако се провали, без значение колко близо е до целта.

Но пакетът му за заплащане на стойност 56 млрд. долара стана обект на съдебно дело от акционери в Делауеър. Сега ексцентричният милиардер полага последни усилия пакетът да бъде възстановен, след като съдия го отмени през януари.