Големият трансфер на богатство в размер на 90 трилиона долара се очаква да балансира разликата в доходите на поколенията, тъй като бейби бумърите ще предадат състоянието си на милениалитте и поколението Z.

Как да се подготвят за това обаче е друг въпрос, особено, когато става дума за наследяване на милиони долари или мултинационален бизнес.

Докладът на HSBC за богатството на предприемачите (Entrepreneurial Wealth Report) по-рано анкетира близо 1000 предприемачи с високо материално състояние, за да оцени плановете им за прехвърляне на богатството на техните семейства.

Повече от една трета казват, че планират да напуснат компанията си през следващите пет години.

Повече от половината биха предпочели да запазят бизнеса в семейството, което е още по-популярен вариант за хората с активи на стойност над 10 млн. долара, отбелязва Fortune.

Предприемачите имат сериозни опасения, че децата им може да не се справят със задачата да поемат бизнеса или да управляват отговорно богатството им.

Една трета от анкетираните изтъкват като основна причина за приеснение работната етика. След това се нареждат опасенията за липса на интерес към семейния бизнес, последван от липса на знания и умения за ефективното му управление.

Значителен е и делът на тези, които смятат, че децата им може да искат да поемат по свой път в бизнеса, далеч от възприетите връзки на семейната единица.

„Виждаме, че семействата се интересуват повече от тези модерни компании и модерна икономика, отколкото от по-традиционни неща. И знам, че това е притеснително“, казва пред Fortune Ръсел Приор, ръководител на отдела за семейно управление, консултации на семейни компании и филантропия в HSBC Global Private Banking.

7 от всеки 10 предприемачи казват, че готовността на следващото поколение е решаващ фактор при вземането на решение кога да се оттеглят от компанията си.

В основата на опасенията им, че наследниците не са готови за това, е страхът от напускане.

С цел да подпомогне подготовката за трансфер на богатство, HSBC Private Banking провежда специални събития за богатите си клиенти в на пръв поглед екстравагантна версия на лека семейна терапия.

Баща, син, майка и дъщеря, както и всички останали (а дори и децата самостоятелно) посещават специални събития, които да ги подготвят какво представляват плановете за наследяване и приемственост.

„Мисля, че динамиката в играта е наистина интересна“, казва Приор. „Чудесно е да се смесват тези събития, за да се даде тази широка гама от възможности за разговори.“

Срещите предлагат на семействата възможност да разберат как може да изглежда прехвърлянето на богатството им, като започнат разговори с децата относно за очакванията им за наследството и дали са готови да поемат семейния бизнес.

Милионерските наследници се запознават и с техническите аспекти на богатството, като получават въведение в света на инвестициите и се запознават с възможностите за предприемачество и филантропия.

„Така че в известен смисъл даваме възможност за цялостно запознаване с всички проблеми“, казва Приор.

Конференциите предлагат на наследниците от поколението Z възможност да общуват с връстници, които са в сходна на тяхната ситуация и не са сигурни как да се справят с тежката задача да наследят състоянието на родителите си.

Не е ясно обаче доколко ефективни могат да бъдат събития като тези за проблемите като работната етика на следващото поколение и незаинтересоваността му, допълва Fortune.