В европейската империя на лукса Hermès нещата вървят толкова добре, че дори далечни роднини на основателя на компанията се сдобиват със седемцифрено състояние.

Уилфрид Гюран е член на изпълнителния комитет на базираната в Париж Hermès и изпълнява функциите на управляващ директор по въпросите на търговията, информационните системи и данните.

Той също така е далечен потомък на едно от разклоненията на династията Hermès и тази година е подарил 450 акции на всяко от четирите си деца.

През последните пет години цената на акциите на Hermès International, която произвежда едни от най-желаните модели чанти, включително Birkin и Kelly, скочи с 226% до над 2000 евро за акция.

Това означава, че общата стойност на дарените активи на потомците на Гюран, е малко под 3,9 млн. евро, пише Fortune. В резултат четиримата му наследници от поколението Z са станали милионери няколко месеца след дарението на баща им.

Той започва работа в Hermès преди почти 30 години, след като учи в Neoma Business School, London School of Economics и NYU Stern.

През 2012 г. му е поверено ръководството на Hermès Femme – дамските колекции, а сега ръководи експертите на марката в областта на облеклото, коприната, бижутата и модните аксесоари, освен това контролира ИТ и данните.

Според борсовите документи, прегледани от Bloomberg, в края на миналата година Гюран е притежавал 10 147 акции на Hermès, което значи, че състоянието му е над 21,6 млн. евро (23,9 млн. долара).

Три фамилии

Hermès – създадена от производителя на колани Тиери Ермес в края на 30-те години на 20 век, сега включва три известни фамилии с над 100 души в рода си – Дюма, Гюран и Пуеш.

През 2024 г. Forbes оценява състоянието на Никола Пуеш на 13,6 млрд. долара, но той влиза в заглавията на вестниците, когато обявява, че иска да го дари на своя градинар. Малко след това започва съдебно производство срещу бившия си мениджър на богатство, тъй като заявява, че парите са изчезнали и той няма представа къде са.

Въпреки че Пуеш е член на рода, който се е отчуждил от Hermès, други потомци все още ръководят бизнеса.

Изпълнителният председател Аксел Дюма например е шесто поколение член на фамилията, основала модната къща, и заема този пост от 2013 г.

Hermès не отговори на запитването на Fortune за коментар по темата.

Успехът на Hermès

За разлика от своите конкуренти, Hermès продължава да постига добри резултати въпреки общия спад в търсенето на луксозни стоки.

В отчета си за полугодието през юни марката обяви приходи в размер на 7,5 млрд. евро.

Търсенето във всички региони показва „забележителна динамика“ въпреки „предизвикателния контекст“, допълва Hermès, с изключение на Азия, където търсенето в Китай е спаднало. Продажбите в Япония, Европа и Северна и Южна Америка продължават да бъдат „стабилни“.

„Стабилните резултати за първото полугодие, в по-сложен икономически и геополитически контекст, отразяват силата на модела на Hermès“, заяви Дюма.

„Групата е уверена в бъдещето и продължава да инвестира, да осъществява проектите си за вертикална интеграция и да създава нови работни места, като остава вярна на своите ценности.“

Луксозните династии в Европа

Семейство Hermès и неговите разклонения, чиято стойност се оценява на 151 милиарда долара, не са уникален случай в Европа.

Всъщност значителна група милиардери от поколението Z и милениали са наследили богатството си благодарение на света на модата.

Така например три от шестимата наследници на Дел Векио фигурират в списъка на милиардерите на Forbes за 2024 г.: 19-годишният Клементе, 22-годишният Лука и 28-годишният Леонардо.

Всеки от тях има състояние от 4,7 млрд. долара благодарение на своя дял от 12,5% в базираната в Люксембург холдингова компания Delfin, управлявана от покойния им баща, старшия Леонардо дел Векио.

По същия начин Германия е дом на 29-годишната Софи Луиза Фиелман и нейното състояние от 2,7 млрд. долара - която се появява в списъка за първи път благодарение на мажоритарния дял, който притежава в бизнеса на покойния си баща – компанията за очила Fielmann AG.