Мъск, Гейтс, Безос.

Току що прочетохте три имена не само на най-богатите, но и най-влиятелните личности на планетата днес.

Те играят ключова роля в това как изглежда ежедневието на цялото човечество и тя ги изстрелва от понятието технологични лидери в една много по-необятна орбита – на хора, от чиито избори, решения и действия зависи животът на милиони.

И докато новият 21 век вече наближава края на първата си четвърт, неусетно наследниците на тези личности и други представители от клуба на свръхбогатите започват да поемат контрола над огромно финансово състояние.

Като част от поколението Z и милениалите, някои от тях изграждат свои индивидуални стратегии към лидерство и търсят начин да се изявят извън сянката на родителите си. Повечето обаче избират да се занимават с това, което е собственост на родителите им и управляват семейните си компании.

Макар че синовете на Стив Балмър водят сравнително нормален живот, те със сигурност са се възползвали от богатството на баща си в Microsoft, пише Business Insider. Най-голямото от децата му, Сам, работи за семейната Ballmer Group, където е фокусиран върху насочването на филантропската ѝ стратегия към климатичната криза.

Getty Images

Петимата наследници на най-богатия французин Бернар Арно в момента участват в нещо, което изглежда като много по-приемлива версия на сюжета от хитовия сериал „Наследници“ за поемане на ръководството на семейната компания, която притежава луксозния конгломерат LVMH, дом на Louis Vuitton, Dior и други престижни марки.

Някои от най-богатите наследници са активни защитници на определени каузи, използвайки финансовото си положение, за да се утвърдят като млади филантропи.

„Богатите фамилии знаят, че планирането е от съществено значение“, обяснява пред Business Insider Мая Имберг, ръководител на отдел за лидерство и анализи в компанията за данни Altrata.

„Те имат цялостна представа как искат да организират наследството си – не само по отношение на запазване на богатството им, но и по отношение на филантропското дарителство“, допълва тя.

Децата на Бил и Мелинда Гейтс – Дженифър, Рори и Фийби, получават надбавка, която могат да използват за благотворителност по свой избор, по данни на Puck.

Дъщерите Дженифър и Фийби са активистки в областта на общественото здраве и репродуктивните права.

Първата е педиатър и предприема пътувания до Кения, посветени на общественото здраве на местното население, а втората завършва Станфорд и стартира технологична платформа за мода, съобразена с климатичните промени.

И макар да е по-тих в социалните медии, синът на Гейтс, Рори, е магнит за онези във Вашингтон, които търсят филантропски средства, особено за каузи на демократите.

Business Insider анализира данни от класацията на Forbes колко от най-богатите хора имат наследници на възраст между 18 и 40 години, и какво могат да направят те с огромните суми, които един ден ще бъдат под контрола им.

Илон Мъск – поне 11 деца от поне три жени

Най-големите му деца са близнаците Вивиан Джена Уилсън и Грифин, родени през 2004 г. Майка им е първата му съпруга, писателката Джъстин Мъск. Двойката има и тризнаци Кай, Саксън и Деймиън, родени през 2006 г.

Getty Images

Близнаците до голяма степен минаха под радара на медиите, въпреки че Уилсън наскоро влезе в новините. През 2022 г. тя получи одобрение за законна промяна на името и пола си, като в молбата си написа, че вече не иска „да бъде свързана с биологичния си баща по какъвто и да е начин“.

С баща си влиза в открито противоречие, след като Мъск разкритикува законите, позволяващи на лица под 18 години да променят пола си. Той заяви, че е бил „подмамен“ да подпише документите за Уилсън и вярва, че тя е „мъртва, убита от вируса на будното съзнание“. Уилсън отговори, като го нарече „жесток“, „безотговорен“ и „самовлюбен“ в интервю за NBC News.

На този етап Мъск не е изяснил плановете си кой ще наследи състоянието му, което (до момента) се равнява на зашеметяващите 221 млрд. долара.

„Определено не съм от тези, които автоматично поверяват на децата си някакви дялове от компаниите, дори ако те нямат интерес, склонност или способност да управляват“, заяви Мъск на миналогодишната среща на Съвета на изпълнителните директори на WSJ.

Наследниците на Безос са извън светлините на прожекторите

Основателят на Amazon Джеф Безос има четири деца – Престън, Джордж, Хенри и Еми от бившата си съпруга Макензи Скот. Всички те избягват светлината на прожекторите.

Престън, най-големият син, завършва Масачузетския технологичен институт през 2022 г. с бакалавърска степен по хуманитарни науки и инженерство. За другите трима се знае оскъдна информация.

И Безос, и Макензи Скот са оповестили, че ще раздадат по-голямата част от богатството си, което се измерва съответно на 186 млрд. и 31 млрд. долара.

През 2022 г. Безос заяви, че планира да дари по-голямата част от състоянието си, като досега е съсредоточил средствата върху борбата с изменението на климата.

Getty Images | Джеф Безос с годеницата си Лорън Санчес

Кой ще поеме луксозната империя на Бернар Арно

Председателят на конгломерата за луксозни стоки LVMH има петима наследници, най-младите от които са в края на 20-те и началото на 30-те си години.

Всеки от тях участва в семейния бизнес, въпреки че Арно оставя без отговор въпроса за наследяването на империята му на стойност 177 милиарда долара.

„Най-добрият човек в семейството или извън него трябва да бъде мой наследник“, заяви той миналата година. „Но това не е нещо, искам да се превърне в предмет на дуел в близко бъдеще“.

Делфин и Антоан, двамата най-възрастни сестра и брат Арно, са съответно главен изпълнителен директор на модна къща Dior и главен изпълнителен директор на холдинга на семейството, Christian Dior SE.

Александър, вторият син, е изпълнителен вицепрезидент в Tiffany and Co.

Фредерик е повишаван три пъти за тази година и сега оглавява една от холдинговите компании на семейството Financière Agache. Подобно на тримата си по-големи братя и сестри, той е член на борда на директорите на компанията.

Getty Images

Най-малкият син Жан, завършва Imperial College в Лондон през 2020 г., според профила му в LinkedIn и управлява бизнеса с луксозни часовници на Louis Vuitton.

Наследниците на Лари Елисън превземат бизнеса в Холивуд

Двамата наследника на съоснователя на Oracle Лари Елисън са сред големите бизнес играчи в Холивуд, но вече са получили своя дял от акциите на Oracle и Netsuite.

Синът му Дейвид, който е малко над 40-годишен, се превърна в новият главен изпълнителен директор на Paramount, след като неговата Skydance - финансирана отчасти от баща му, чиято стойност е 163 млрд. долара, се съгласи да купи закъсалата медийна компания през юни.

Getty Images

Skydance се прочу като създател на хитове и стои зад филма „Топ Гън“ от 2022 г: Маверик“, наред с много други заглавия от големия екран.

По-малката му сестра Меган също има своя продуцентска компания Annapurna Pictures.

Студиото стои зад номинираните за „Оскар“ Zero Dark Thirty, Her, American Hustle и Phantom Thread.

Дъщерите на Бил Гейтс са обществени активистки, синът му е затворен характер, мишена на златотърсачи

Бил Гейтс има три деца с бившата си съпруга Мелинда Френч Гейтс. Всяко от тях е обект на интриги в медиите и се изявява в областта на филантропията.

Най-голямата му дъщеря, 28-годишната Дженифър Насар, придобива известност с уменията си по конната езда. Като отличен състезател в този спорт, баща ѝ харчи милиони, за да закупи земя за конюшните ѝ в Калифорния и Уелингтън, Флорида.

След като през май се дипломира в Icahn School of Medicine at Mount Sinai, тя прекарва голяма част от времето си като доброволец педиатър. Магистър е по обществено здраве от Колумбийския университет.

Дженифър има дете от египетския състезател по конен спорт Найел Насар, а през юни обяви, че очаква второ.

„Родена съм в условията на огромни привилегии“, казва Дженифър в интервю преди 4 години. „Мисля, че трябва да използвам тези възможности и да се уча от тях, за да открия това, което ме вълнува, и се надявам да направя света малко по-добро място.“

При посещението си в Кения като педиатър тя полага усилия за по-добри условия за детското здраве и развитие в страната.

По-малката ѝ сестра Фийби наскоро завърши Станфорд и разпределя времето си между това да бъде технологичен магнат и филантроп.

Активна в социалните медии, редовно публикува и говори за репродуктивните права и е дарила милиони на групи за защита на правото на аборт, според The Wall Street Journal. Дневната ѝ работа е да управлява Phia - технологична платформа за устойчива мода, която още не е на пазара.

Средното дете на Гейтс, синът му Рори, е най-затворен от трите. Живее във Вашингтон, където е възприеман като „богата мишена за демократичните активисти, лидери на влияние и най-различни преследвачи на пари“, съобщават медиите.

Както Бил Гейтс, чието богатство е 129 млрд. долара, така и Мелинда с 10,5 млрд. долара, са известни с филантропията си и са обещали да раздадат по-голямата част от активите си. Гейтс е съобщил, че планира да остави по 10 милиона долара – нищожна сума в сравнение с нетното му състояние, на всяко от децата си.

Синовете на Стив Балмър по ИТ стъпките на баща си

Тримата синове на Стив Балмър получават образованието си в Сиатъл, разказва средният Пийт пред Business Insider.

„Спомням си как веднъж едно дете ме попита колко бани има в къщата ми. Друго ме попита: „Майка ти кара ли Mecedes?“. Отговорих: „Не, кара Ford Fusion“, спомня си той.

Въпреки че баща им по това време управлява Microsoft и е натрупва 121 млрд. долара, семейството не говори за богатството им, а трите момчета са научени да харчат разумно, казва Пит.

Освен стажовете по софтуерно инженерство, той работи и обикновени ученически занимания през лятото. В крайна сметка става продуктов мениджър, преди да наследи пари от дядо си на 25-годишна възраст, което му позволява да напусне работа.

Най-големият син на Балмър, Сам, работи в семейния офис, където според профила му в LinkedIn е ръководител на отдел „Климат“. Ръководи филантропския подход към климатичната криза, като отпуска пари на групи за смекчаване на последиците от изменението на климата.

Най-младият Балмър, Аарон е софтуерен консултант в PYNNE Digital, която създава технологии за стартъпи, според профила му в LinkedIn.

Тайнствените наследници на Дженсън Хуанг са в Nvidia

За друг от най-богатите хора на планетата – Дженсън Хуанг има изключително оскъдна информация и не е ясно кой ще наследи нетното състояние от 96 млрд. долара.

Според профила му в Орегонския държавен университет, той има две деца, а според данни за тях в LinkedIn и двете работят за компанията му Nvidia.

Синът му Спенсър завършва Columbia College Chicago през 2012 г. и е продуктов мениджър, а дъщеря му Мадисън, която има редица дипломи от сферата на кулинарното изкуство, също е в продуктовия маркетинг.

Наследниците на Майкъл Дел – когато технологиите са в кръвта ти

Четиримата наследници на Майкъл Дел са в края на 20-те и началото на 30-те години. Те са израснали в Остин, Тексас, далеч от Силициевата долина, но това не ги спира да участват в семейната технологична компания.

Най-голямата Кийра Дел е независим консултант, след като заема постове в различни организации, фокусирани върху социалната справедливост, включително в компания за „технологии за социални грижи“.

По-малката ѝ сестра Алекса, е много по-запозната с технологичното пространство. След като отпада от колежа и работи в приложение за запознанства, тя основава своя компания за технологични консултации, а сред клиентите ѝ е и Bumble.

„Ако можем да направим света по-малък с помощта на технологиите, можем наистина да разширим границите на иновациите и на това, което е възможно“, казва Алекса пред Business Insider. „Това движение беше невероятно интригуващо за мен и исках да бъда част от него.“

Малко е публично достъпната информация за Джулиет Дел – състезателка по конен спорт, която в определен период е стажант в Dell Technologies.

Най-младият, Зак, завършва Университета на Южна Калифорния през 2019 г., според профила му в LinkedIn, където е посочен и стаж в семейния офис на баща му. През последната година работи като съосновател и главен изпълнителен директор на Base Power Company, компания за енергия, захранвана от батерии, която е набрала капитал от 68 млн. долара, според PitchBook.

Индийските наследници на Мукеш Амбани: Сватбата преди бизнеса

Мукеш Амбани от Reliance Industries, най-богатият човек в Индия, има три деца.

Всички са в семейния бизнес, но са по-известни с пищните си сватби. Най-големи са 32-годишните близнаци Иша и Акаш. Сватбеното тържество на Иша през 2018 г. включваше изпълнения на Бионсе и Джон Леджънд.

Анант Амбани, най-малкият Амбани, наскоро влезе в заглавията по цял свят заради сватбата си, която включваше множество тържества със звездните участия на Риана и Джъстин Бийбър.

Сред гостите бяха Бил Гейтс, Марк Зъкърбъг, Тони Блеър, Ник Джонас и Приянка Чопра, сестрите Кардашиян.